fogyás, fogyás 1 hónap alatt, egészséges fogyás,

Mennyit fogyhatsz biztonságosan egy hónap alatt?

Forrás: Getty Images
Minél gyorsabban leadni a fölös kilókat – sokak vágya, pláne, ha nagyobb súlymennyiségtől szabadulnának és minél előbb szeretnék látni és érezni az eredményt. Hisz ez ad motivációt a további erőfeszítésekhez. Ám a gyors fogyás nem mindig biztonságos és fenntartható.

Vajon lehet és ha igen, milyen módszerekkel gyorsítani a folyamatot úgy, hogy egészséges keretek között maradj mindvégig? Ha szigorú tervet követsz, akkor 3-4 kilogrammot lehet ésszerű keretek között leadni havonta. Egy kiló testzsír elveszítése körülbelül 7000 kalóriának felel meg. Ha heti 1 kg-ot szeretnél fogyni, napi 1000 kalóriát kell leadni. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell az elfogyasztott kalóriákat, illetve növelni az edzés során elégetett kalóriák számát. Érthető, hogy a kettő kombinációja adja a hatékonyabb és gyorsabb eredményt.

Tudjuk, hogy nem csak számokról szól a fogyás!

Ám azokról is! Éppen ezért, ha hatékonyabbá szeretnéd tenni elkerülhetetlen az elfogyasztott kalóriák számlálása. Szerencsére a mozgáshoz kapcsolódót automatikusan megkapod a fitnesz alkalmazásokból, vagy a sportórád mutatja az edzéseket követően. Ám az étkezések naplózása is kardinális kérdés, hiszen – mivel túlsúlyod van – vélhetően jóval többet eszel, mint amit a szervezeted a működéséhez felhasznál. Emiatt raktározás alakult ki a zsírszövetek terén, amiket szeretnél csökkenteni. Fárasztónak tűnhet minden falat naplózása, ami a szádba kerül, de - hacsak nincs erős önkontrollod - ezt nem érdemes megúszni, legalább az első néhány hétben.

A feladat tehát az, hogy napi 1000 kalóriát leadj, ám jó hír, hogy ha sokat mozogsz, nem kell ennyitől megválni a táplálkozás során. Hogy kinek hol van az a kalóriaszükséglet, amit elfogyaszthat egyéni: az alapanyagcsere, életmód és az aktivitási színt határozza meg. Amire még érdemes a teljes napi kalóriabevitelnél figyelni, hogy nőként 1200 kalória, férfiként pedig 1800 kalória per nap alá ne menj, mert annak már egészségkárosító hatása van hosszú távon.

fogyás, mennyit fogyhatok, kalkulátor, kalória,
Forrás: Getty Images

Az elfogyasztott ételek naplózása általában először sokkoló összképet ad arról, hogy mi mindent fogyasztunk egy nap és arról is, hogy ennek mekkora része felesleges. Ott van benne a második adag étel, a szállodai büféreggelik vagy vacsorák vonzása, a gyerekek ott hagyott maradékai, az étteremben étellel gazdagon megrakott tányér, amire csillogó szemmel tekintesz és hát az esti nassolások is naná. Mindezek mögött pedig a már ismerős érzés is ott van: feszítő, kényelmetlenség az extrém módon megtömött gyomor felől. Az is sokkoló, amikor kiderül, hogy valójában milyen kicsi az az ételadag, amivel jól és egészségesen tud működni a szervezet, és ami ahhoz szükséges, hogy leadd a súlyfelesleget, aztán pedig meg is tartsd azt.

A mozgást nem úszhatod meg!

Ha intenzív kalóriaégető „segédeszközt” keresel a sportok között, célozz meg heti 5-6 többnyire mérsékelt intenzitású mozgást. A ténylegesen elégetett kalóriák száma egyéni paraméterek alapján számolható ki. A következő néhány példa egy 70 kg-os férfira vonatkozik:

  • Futás 20 percig 6 perc / km tempóban: 229 kalória
  • Edzés elliptikus tréneren 30 percig: 179 kalória
  • Mellúszás 30 percig: 189 kalória

    Tehát mennyi idő alatt fogyhatsz le 10 kg-ot? A válasz attól függ, hogy a fenti stratégiák közül mennyit vetsz be a cél érdekében – és persze az is fontos, hogy minden egyéb, fogyást befolyásoló tényező kedvező körülményeket biztosítson számodra. Mindenesetre az „egyél kevesebbet, mozogj többet” mantra elcsépelt tanácsnak hangozhat, de a mai napig ez a legjobb gondolkodásmód azok számára, akik fogyni szeretnének.