fogyás, tippek fogyókúrázóknak,

Miért olyan nehéz a legutolsó pár kilótól megszabadulni?

Forrás: Getty Images
Amikor valaki egy tisztes életmódváltással összekötött súlycsökkentésbe kezd, tapasztalhatja, hogy idővel egyre lassul a folyamat: minél közelebb kerülünk a célsúlyhoz, annál kevésbé pörög a mérlegen látható szám csökkenése, sőt előfordul, hogy akár hetekre stagnál a fogyás. Vajon mi állhat a jelenség hátterében és mit lehet tenni azért, hogy mégis megtörténjen a várt siker?

Meglepő, de igaz, hogy néhány kilótól megszabadulni sokkal nehezebb, mint tetemes mennyiségtől, mert minél karcsúbb a szervezet, annál jobban meg akarja tartani azt, amije van. Persze ilyenkor érdemes azt is megvizsgálni, hogy a súly, amit szeretnénk elérni, ideális-e. Ugyanis, ha bármilyen extrém diétát kell tartani vagy túlmozgást kell végezni ahhoz, hogy elérjük a célt, az vélhetően nem az a súly, amit a paramétereink alapján ránk szabott a sors. Sőt, ha olyan mozgásformát végzünk, ami során intenzív izomépítés zajlik, lehet, hogy bár zsírból fogyunk, de az izomnövekedés miatt súlygyarapodás tapasztalható. Tehát ennek eshetőségét is érdemes megvizsgálni.

Ám, ha az extrémitás és az intenzív izomépítés is kizárható, akkor az alábbiakat gondold át, ha még van miből fogyni!

1. Tarts szigorúbb kontrollt az étkezésben!

Ami nem azt jelenti, hogy ne egyél, hanem azt, hogy kövess nyomon közel minden egyes falatot, amit elfogyasztasz. Erre nagyon jó alkalmazások vannak, amik segítségével nagyon pontosan vezetni lehet a kalóriákat és a makrotápanyagok összetételét, mennyiségét. Lehet, hogy 1-2 szelet sajtot kell csak elhagynod, vagy a tízórai tejeskávéhoz elfogyasztott kekszet és már meg is van az a mínusz, ami továbblendíti a fogyást. A naplózást nem kell hosszú heteken, hónapokon át rögzíteni, egy hét már elegendő mintát ad arra, hogy min kell változtatni. Ügyelj a táplálkozások időbeni elhelyezkedésére és arra, hogy ne legyen köztük túl rövid idő, de túl hosszú sem. Ideális esetben 3 óránként jó, ha eszel.

fogyás, fogyókúra, utolsó kilók, nehéz fogyókúra, édesség,
Forrás: Getty Images

2. Tervezd meg az étkezéseid!

Ebben az időszakban nem szerencsés spontán csatlakozni a munkatársakkal közös giroszozáshoz vagy pizzázáshoz, hanem érdemes előre tervezetten enni minden egyes étkezés során. Ne vásárolj össze-vissza a boltban, a megtervezett heti menühöz vásárolj csupán. Azon felül gyümölcs és némi olajos mag bőven megteszi a tízórai és uzsonnaidőben. Az egészséges, súlycsökkentést támogató étkezés nemcsak úgy kialakul, hanem magadnak kell elkészíteni.

3. Figyeld a folyékony kalóriákat is!

Kalória nemcsak a szilárd élelemből származik, hanem a folyékonyból is. Reggel egy nagy adag tejeskávéval indítasz? A tehéntej (pláne, ha még zsíros is), viszonylag sok szénhidrátot és kalóriát rejt. Ha még pici mézet is csurgatsz bele, a reggelid kalóriatartalmának felét el is fogyasztottad folyékony formában. Ugyanez a helyzet a gyümölcslevekkel, a cukrozott, mézezett teával. Az esti borozgatásnak, koktélozásnak is van számolandó (és elégetendő) kalóriatartalma. Sokszor bele sem gondolunk és hipp-hopp több száz kalóriányi többletet betermelünk ilyesmiből. Ezt szem előtt tartva érdemes a víz mellett dönteni és csak olykor elcsábulni 1-1 pohár száraz bornak.

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell

2490 Ft

4. Alakíts a mozgás intenzitásán!

Minél intenzívebb mozgást végzel, annál több kalóriát éget a szervezet. Hogy fokozd a fogyást, érdemes minden edzésbe némi intenzitást csempészni. Nem kell túlzásba esni, mert azzal sérülést kockáztatsz, de néhány repülő az edzés végén, pár rövid sprint, kicsit több emelkedős útvonal – ezek mind hasznodra válhatnak, ha makacsul ragaszkodik az utolsó pár lefaragásra váró kiló!