fogyas, fitt no

Valójában mennyi idő alatt lehet lefogyni?

Forrás: Getty Images
A fogyás egy olyan téma, ami folyamatosan érdekli az embereket, akár az egészséges életmód felé tartó úton van az illető, akár egy különleges alkalomra szeretne csinosabb lenni, akár csak amiatt, mert az elmúlt időszakban betegség, stressz, munka miatt nem tudott magára figyelni, és felszaladt pár pluszkiló!

Ahhoz, hogy leadd a fölös kilókat, egyértelműen kalóriadeficitre van szükség, tehát több energiát kell elégetni, mint amennyit elfogyasztunk. Nagyon egyszerűnek tűnik a képlet, ugyanakkora mégsem tud mindenki ugyanolyan ütemben fogyni, és ha túlságosan megvágod a bevitt kalóriakeretedet, a visszájára fordulhat a folyamat. Szóval, nézzük is meg ezt bővebben!

A kalóriaégetés három FŐ komponensből áll össze:

  • Alapanyagcsere (Az az energiamennyiség, ami a létfontosságú funkciók (agyi funkciók, légzés, emésztés, stb.) működéséhez szükséges ébrenléti állapotban.)
  • A mozgással történő energiafelhasználás (amit edzéssel vagy egyéb mozgásokkal, mint séta, takarítás... stb. égetsz el)
  • Az ételek felhasználáshoz szükséges energia (Az az energiamennyiség, ami az emésztéshez szükséges)
etel, egeszseges etel, dieta
Forrás: Getty Images

A három komponens viszont mindenkinél más és más, ezért nem működik ugyanaz a módszer mindenkinél ugyanúgy. Ezek azok a tényezők, amelyek nagyban befolyásolják azt, hogy miként használja fel a szervezeted az energiát:

  • Milyen tápanyagokból, és milyen minőségű ételekből juttatod be? Nem mindegy, hogy egy kocka csoki vagy egy saláta a forrás!
  • Hány éves vagy? Mivel a kor előrehaladtával csökken az izomtömeg, csökken az is, hogy mennyi energiára van szüksége a testednek. Minél nagyobb az izomtömegünk, annál több kalóriát használunk fel ugyanazzal a tevékenységgel!
  • A nemed: Sajnos többek között az életkornál említett okból kifolyólag a nőknek kevesebb kalóriára van szükségük, mert fiziológiásan kevesebb az izomtömegük.
  • Mekkora a kalóriadeficit? Nem mindegy, hogy 500 vagy 200-zal fogyasztasz kevesebbet, ugyanakkor az is fontos leszögezni, hogy az alapanyagcseréd alá nem szabad lecsökkenteni, mert akkor visszájára fordul hosszútávon a folyamat!
  • Hogyan alszol? Az alvás a súlymenedzsment egyik legfontosabb tényezője, hiszen ha nem pihensz megfelelően, akkor felborul a jóllakottságért és étvágyért felelős hormonok szintje (is). Egyszerűen kialvatlanul éhesebb vagy és jobban kívánod a cukros ételeket!
  • Mennyit sportolsz? Persze mondhatnánk, hogy fogyás szempontjából minél többet, annál jobb, ám nem szabad itt sem túlzásba esni, és érdemes különféle mozgásformákat kombinálni a motiváció fenntartásáért, a tested formálásáért és egészségéért!

Ha egészségesen szeretnél lefogyni, azaz nem akarod, hogy káros egészségügyi hatásokkal járjon (menstruációs ciklus felborulása, hajhullás, izomvesztés, fáradtság... stb.), akkor nem szabad, hogy heti 0,5-1,3 kilónál többet veszíts. Természetesen, ha valaki nagyobb túlsúlyról indul, az első hetekben előfordulhat ennél nagyobb súlyvesztés is, de mindenképpen ügyelni kell arra, hogy a mozgás bevezetése fokozatos legyen, míg az étrend kialakítása egészséges. Tartalmazzon minél több zöldséget és mértékkel gyümölcsöt, teljes értékű gabonákat, sovány fehérjeforrásokat, minél több friss és feldolgozatlan élelmiszert és persze sok-sok folyadékot! Jó, ha variálod az erősítő edzéseket (amelyek segítenek a megfelelő izomtömeg kialakításában) a futással, úszással, és ha odafigyelsz arra, hogy az alvásod a lehető legjobb minőségű legyen!

10kg súlyfelesleget 2- 2 és fél hónap alatt lehet biztonsággal leadni, ha tudatosan és kiegyensúlyozottan étkezel és rendszeresen sportolsz, de jegyezd meg, hogy a fogyás nem lineáris folyamat, gyakran jelentkezik stagnálás, visszaugrás, de ha kitartó vagy, meglesz az eredménye!