futas fogyas lelek egeszseg eletmod ultrafutas

"A túlsúly mindig lelki problémát jelez" - Pál Mónika története

Forrás: Ultra-Trail Hungary
5 hónap alatt közel 30 kg-tól szabadult meg Pál Mónika, aki szerint ahogy beismerte magának a problémáit, elkezdett leolvadni róla a "bánatháj". Ismerd meg a kétgyermekes anyuka inspiráló történetét.

"Tavaly nyáron villámcsapásként jött a felismerés, hogy végre szembe kell néznem magammal, az évek óta szőnyeg alá söpört magánéleti problémáimmal" - kezdi elképesztő átalakulásának történetét Pál Mónika, akinek a fogyással gyökeresen megváltozott az élete. "A túlsúlyról egyértelműen azt gondolom, hogy mindig valami problémát jelez, és ez az esetemben is így volt, a "bánatháj". Érdekes dolog ez, mert abban a pillanatban, ahogy megszületett bennem az elhatározás a változtatás iránt, a kilók el is kezdtek rólam hirtelen leolvadni."

Forrás: Pál Mónika
Akkor...

Ahogy őszintén meséli a döntéséről Mónika, azt is elárulja, hogy az elhatározása után szinte azonnal meg is indult a fogyás, így nagyon gyorsan sikerült a felesleges kilókat leadnia. "Számomra is döbbenetes volt, hogy ilyen rekord idő alatt tudtam közel 30 kilótól megszabadulni. Mindössze öt hónap telt el, és valóban teljes átalakuláson mentem keresztül" - tekint vissza a kétgyermekes édesanya, akinek a futás korábban is az élete része volt, de a súlyfelesleg leadását követően még nagyobb teret kapott a sport az életében.

Forrás: Pál Mónika
... és most

"Régóta futok, bár most utólag inkább csak futogatásnak nevezném, amit korábban űztem. Az évek során sok mindennel próbálkoztam, futottam edzővel, majd magamtól. Először Jakus Bélával kezdtünk közös munkába, majd Mlecsenkov Évi irányítása alatt készültem különböző terepversenyekre. Mindegyikük kiváló edző, a hiba egyértelműen az én készülékemben volt, mígnem aztán valami átkattant" - meséli őszintén Mónika a futótörténetét.

"2022. augusztuásban kezdtem újra komolyabban venni a futást, valójában rutinos újrakezdőnek számítok. Az tűnt fel egyből, hogy már nem keresem a kifogásokat, és azóta gyakorlatilag nem hagytam ki egyetlen edzést sem. Eleinte a korábbi edzésterveimből mazsolázgattam, kezdetben heti háromszor futottam, mellette pedig heti 1 alkalommal Késely Barnabás kollégám, úszó edző csiszolgatta a technikámat."

A téli alapozást egyedül csináltam végig és minden egyes kilo mínusszal jöttek is szépen az eredmények, mind távban, mind sebességben bámulatosan látványos volt a fejlődés!"

2023. februárja óta azonban újra bizalmat szavazott Mónika egy futóedzőnek, Evetovics-Balla Hajnalka személyében, így azóta a rutinos ultrafutó egyengeti az útját.

"Bevallom, egyre merészebb terveim vannak a futásban. Első lépésként szerettem volna idén, először, egy maratont teljesíteni, ráadásul 4 órán belül, ami számomra olyan időeredmény, amire büszkén tudok tekinteni. Ez össze is jött Manchesterben, és 3:45:49-es idővel értem célba, aminek nagyon örültem. Pünkösdkor pedig rajthoz álltam a Salomon Ultra-Trail Hungray Szentendre Trail távján, ami 54 km."

"Magabiztosan álltam be a rajtba, ezt nem is tagadom. Minimálisan egészséges izgalom azért volt bennem, de tudtam, hogy ez a táv már nem fog megenni. A meleget jól bírom, a frissítést is eltaláltam, szerencsére jól tűri a gyomrom a zselét, bár igyekeztem szilárd táplálékot is bevinni egy-egy frissítőponton. Összességében pedig igazi örömfutás volt az elejétől a végéig, holtpontok nélkül."

Meséli Mónika a legfrissebb futóélményeit, majd azt is elárulja, hogy legközelebb szeptemberben, a Szőlőskör 50 km-es távján áll majd rajthoz, addig pedig élvezi a futóedzéseket, de a jó idő beköszöntével gyakran pattan kerékpárra is, a kedvenc keresztedzése pedig a jóga lett.

"Heti négy futást kell összehangolnom a fiaim edzése mellett, így nincs túl sok szabadidőm, de a legjobb barátaimra mindig szakítok. Egy kávé, egy komolyzenei koncert bármikor jöhet" - avat be a mindennapjaiba Mónika, aki nem fél attól, hogy nehezebb lenne megtartani az elért eredményt, mint volt megszabadulni a feleslegtől. "Nem tartok semmilyen különösebb diétát sem, mindent fogyasztok, de mértékkel. A legnehezebb részén túl vagyok. A futástól pedig nagyon sokat kaptam, barátságok, új kapcsolatok szövődtek menetközben. Most már bátran ki merem jelenteni, hogy rendben vagyok, boldog vagyok" - mondja Mónika, aki zárásképp még a jövőbeni terveibe is beavatott.

"Lassan már 2024-re irányul a figyelmem, és a célom csavarni még egyet a pótméteren és megnézni, mi lehet bennem az ultramaratoni távokon. A Korinthosz 80 egy régi nagy vágyam..."