orosz tamas

47kg-os fogyással az első félmaratonig - Orosz Tamás története

2019-ben, 38 évesen közel 134 kg-ot nyomott, pár hete pedig már 47 kg-al könnyebben lefutotta élete első félmaratonját Orosz Tamás, aki egy különleges versenynek köszönhetően szabadult meg a túlsúlytól, majd a futás is a mindennapjai részévé vált. A májusi Ultrabalaton után szeptemberben rajthoz állt első egyéni futóversenyén is, ráadásul a 10 km-es nevezését félmaratonra cserélte, amit cseppet sem bánt meg. Sőt!

Az egykori testépítő világbajnok, Nagy Ferenc Gábor Facebook oldalán lettem figyelmes rád, 47 kg-tól szabadultál meg 3 év alatt, ami elképesztő teljesítmény. Kicsit kanyarodjunk vissza odáig, hogy egyáltalán hogy lettél 38 éves korodra 133,5 kg?

Bevallom, soha nem voltam sportember, sőt, most sem tartom magam annak. Nem figyeltem az étkezésre, az évek során szép lassan és fokozatosan rakódtak rám a plusz kilók. 2019-ben már ott tartottam, hogy magas vérnyomással, a cukorbetegség kezdetleges tüneteivel, refluxszal, és komoly alvási problémákkal küzdöttem, miközben naponta egy maréknyi gyógyszert szedtem. Éreztem, hogy ez így tarthatatlan, mert nem csak testileg, de mér lelkileg is megviselt a súlyom.

Akkor egyik napról a másikra jött egy elhatározás, hogy le kell fogynod és kerestél valamit, ami elindít az úton?

Igen, de azért ez önmagában elég kevés volt. Az akarat egy dolog. Ezt megelőzi felismerés, ez az első lépés, amikor bevallottam önmagamnak a problémát, hogy gondom van az étkezéssel, ami a túlsúlyhoz vezetett. Elindulni, végigcsinálni már más dolog, így utólag pedig azt gondolom, hogy sokkal nehezebb ám megtartani az elért eredményt, mint leadni a plusz kilókat.

Neked hogy sikerült lefogyni?

2019-ben egy baráti házaspár fogyása adta meg számomra a kezdő löketet. Ők akkor beneveztek egy versenyre, ami Éhezők viadala néven futott. Ez egy hathetes életmódváltó program, és olyan elképesztő átalakuláson mentek keresztül, ami nagyon nagy motivációt adott nekem is. Akkor áprilisban indult a következő verseny, az volt akkoriban a negyedik. Gondoltam, veszíteni valóm nincs, így én is beneveztem. Utólag életem legjobb döntésének tartom, és most épp a hetedik viadalomon veszek részt.

Hogy emlékszel vissza a kezdetekre, milyen volt megtenni az első lépéseket?

Ahogy említettem, ez nem csak egy fogyókúrás program, hanem egy verseny is, hétről hétre közös mérlegelésekkel, ahol szembesülsz az egy hét alatt elért eredménnyel, így nincs kibúvó. Nekem az első héten egyből lement 8 kg, a hat hetes viadalt pedig 24 kg mínusszal zártam, ami a második helyre volt elegendő, mert volt még valaki, aki nálam is többet tudott fogyni. Azóta is én vagyok az örök második, amikor benevezek. De ez nem zavar, sőt még inkább motivál.

Most 47 kg mínusznál tartasz, és ennek ellenére újra versenyben vagy. Mi a fő célod?

Még 3 kg választ el a 83-tól, és akkor elmondhatom magamról, hogy 50 kg-tól sikerült megszabadulnom. Akkor azt hiszem, ott megállok.

Tamás és edzője, Nagy Ferenc Gábor

Hogy sikerült hat hét alatt 24 kg-tól megszabadulni?

Az első lépés az volt, hogy gyökeresen megváltoztattam a táplálkozási szokásaimat. Korábban rendszeresen kétszer vacsoráztam, rengeteg tésztát ettem. A tányéromra attól kezdve kizárólag hal, csirke és zöldség került, kizártam a szénhidrátokat és elkezdtem tudatosabban mozogni. Ez alatt azt értem, hogy már nem csak azért jártam a konditerembe, hogy emelgessem céltalanul a súlyokat, hanem ráálltam a futópadra és sétáltam. Ahogy hétről hétre olvadtak le rólam a kilók, egyre könnyebben tudtam sétálni, olykor-olykor már bele mertem kocogni, majd emlékszem az első nagy mérföldkőre, amikor egyben le tudtam futni 2 km-t. Innen a következő komoly lépcsőfok az első 5 km volt, majd egy év elteltével 8 km-t futottam stabilan. Ettől kezdve gyakorlatilag a futás a mindennapjaim részévé vált, ma már el sem tudom képzelni az életemet nélküle.

A hathetes fogyókúrás versenyeken való rendszeres részvétel pedig meghozta a kedvedet a futóversenyekhez is?

Az az igazság, hogy elég sokat vártam, mire egyáltalán az utcára kimerészkedtem. Ez a Covid alatt történt, amikor bezártak a termek, és egyik napról a másikra a futópadom nélkül maradtam, így kénytelen voltam kimenni. Eleinte rettentő fura érzés volt, de aztán hamar megszerettem. Idén csapatban neveztünk az Ultrabalatonra, a nyári futások pedig annyira meghozták a kedvemet, hogy beneveztem a Wizz Air Félmaratonra, de először csak a 10 km-es távra mertem. A nyár végén azonban többször is futottam 15 km környéki távokat, így úgy voltam vele, hogy a 10km már nem is lenne komoly kihívás, így átneveztem a 21,1 km-es távra.

orosz tamas

Milyen élmény volt az első félmaratonod?

Meglepően könnyed, úgy érzem, még bírtam volna legalább 3-4 km-t futni utána. A 18. km-től kezdve fokozatosan tudtam gyorsítani, az utolsó 1 km-en voltam a leggyorsabb, szóval nagyon élveztem. Hatalmas nagy élmény volt, és tényleg meg is jött a kedvem a versenyekhez, szeretnék minél több félmaratonon indulni, javítani az időmön, a távlati terveim között pedig már motoszkál egy maraton gondolata is. Szeretnék a futásban fejlődni, úgy érzem sok van még bennem, elérkezettnek látom az időt, hogy felkeressek egy futóedzőt, aki ki tudja belőlem hozni a maximumot. Szóval vannak előttem bőven célok!

Elképesztő átalakuláson mentél keresztül, a szeretteid hogy viszonyulnak a változásodhoz?

Fantasztikus érzés volt végig a feleségem, a családom, és a barátaim támogatása, nélkülük nem sikerült volna mindezt elérnem. Tudod, egy fogyókúrázó emberhez rengeteg extra türelemre van ám szükség, mivel sokkal ingerlékenyebb lehet az illető az éhségtől. Ezt nagyon jól kezelték a hozzátartozóim, mindvégig éreztem a hátteret magam mögött, így nekem is sokkal könnyebb volt. Azóta már nagyon sokan tőlem kérnek tanácsot, de én nem tekintem magam példaképnek, csak azt az utat tudom elmondani, amit bejártam. Minden ember más és más. Nekem például simám belefér a diétámba a tejföl és a zsíros sajt, de a rizs és a bulgur nem, míg van, akinek ez épp fordítva működik. Ki kell tapasztalni, hogy mi az, ami hosszú távon beválhat, amihez szintén sok időre, energiára és türelemre van szükség.

Kijelenthetjük, hogy a fogyás által új ember lettél?

Abszolút! Az Éhezők viadala mellékhatása - ahogy a program megalkotója, Nagy Ferenc Gábor mondja - a teljes chipcsere. Ez azt jelenti, hogy nem csak testileg, hanem lelkileg, szellemileg is megújulsz a tanítások által. Megváltozott az ételhez fűződő kapcsolatom, azóta például nem eszem meg a földimogyorót, amióta tudom, hogy egy szemben hány kalória van. Minden téren sokkal tudatosabb lettem, elhagyhattam a gyógyszereimet, közel 50 kg-tól sikerült megszabadulni. Manapság heti szinten 80 km-eket futok Érd környékén a kutyámmal. És most már tényleg ki merem mondani, hogy a futásban a maraton lett a fő célom. Ezt korábban soha nem mertem volna magamról elhinni.