lapos has

Nem csak esztétikai probléma, az egészségre is káros: tüntesd el a hasi zsírt!

Forrás: Getty Images
Élj tovább egészségesen és villants lapos hasat!

A zsigeri, vagy viscerális zsír azt a szervezetben elraktározott zsírt jelenti, amit nem tudsz a bőröddel összecsípni mondjuk a combodon, hanem a hasizom alatt, a belső szervek között található. Azon túl, hogy esztétikai problémát is jelent, főként az egészségügyi kockázatok miatt érdemes normál szinten tartani. Bár a hason kívül, karon, fenéken és combon elraktározott zsír látványosabb, azoknak kevesebb egészségügyileg káros következménye van, mint a zsigeri zsírnak. Sőt, előfordulhat, hogy aki látszólag (ruhában) vékony, annak is magas a zsigeri zsír aránya (ez a skinny fat), és aki a perifériákon kicsit teltebbnek tűnik, kevesebb zsigeri zsírral rendelkezik.

futas, fogyas, fogyokura, zsiregets
Forrás: Getty Images

Mivel a hasüregben helyezkedik el, a belső szerveket borítja be, mint a tüdőt, májat, vesét, szívet, hasnyálmirigyet, jóval aktívabb az anyagcserében is, és hormonszerű anyagokat termel (gyulladási faktorokat, stressz hormont), amelyek által, ha túl nagy arányban van jelen, okozhat 2-es típusú cukorbetegséget, magas vérnyomást, szívbetegségeket, alvási zavarokat, bizonyos rákfajtákat és stroke-ot is.

Mint tudjuk, helyi zsírégetés nincs, nem létezik olyan edzéstípus, ami csak és kizárólag egy területről égetné a felesleget, pláne nem a szervek közül, ám bizonyos edzésmódszerekkel és táplálkozással sokat lehet tenni azért, hogy egészségesre szorítsuk a zsiger zsír arányunkat!