fogyás, fogyókúra, testsúly problémák,

A kisebb tányérok segíthetik a fogyást!

Forrás: Getty Images
Derült ki egy tanulmányból, mely azt vizsgálta, milyen hatással van a táplálkozásra, ha egyszerűen kisebb tányérra szedjük az adagokat.

A Journal of the Association for Consumer Research folyóiratban megjelent cikk szerint a kutatók 56 tanulmányt vizsgáltak meg annak kiderítésére, hogy a tányér mérete befolyásolja-e az elfogyasztott ételadagot. Azt találták, hogy a résztvevők kevesebb ételt fogyasztottak kis tányérok használatakor, különösen akkor, amikor saját magukat szolgálták ki. A tányér méretének megfelezésével a kutatásban résztvevők átlagosan egyharmadával kevesebbet ettek, mint általában. A „kistányér” hatás még kifejezettebb volt, amikor az étkezők nem tudták, hogy résztvesznek a vizsgálatban, azaz nem tudták, hogy a tányérjaik tartalmát figyelik.

A kisebb tányérok használata különösen hasznos lehet olyankor, amikor svédasztalos rendszerű étkezés zajlik, ahol nem ritkán magas kalóriatartalmú ételeket szolgálnak fel. A legtöbb ember ilyen helyzetben átlagosan legalább 500 kalóriával többet fogyaszt étkezésenként, mint normál étkezési helyzetben. A tányér (így az adag) méretének csökkentése jó módja annak, hogy elkerüljük a felesleges kalóriák túlzott fogyasztását.

fogyás, fogyókúra, testsúly problémák, büféebéd,
Forrás: Getty Images

Amivel még maximálhatod a kistányér hatást:

  • Tedd a konyhádban elérhetőbb helyre a kistányérokat, sőt pakold nehezebben elérhető helyre a nagyobb tányérokat.
  • Ha svédasztalról étkezel, és úgy érzed, egy újabb kistányér körre indulnál az ételes asztalhoz, adj magadnak 10 percet, azaz várj ennyi időt, mielőtt elindulnál egy másik adag ételért. Ez idő alatt, egyrészt ráérezhetsz arra, hogy mennyire vagy éhes valójában, másrészt lehetséges, hogy elfogynak azok a fogások, amikre fennéd a fogad és így kétszer is meggondolhatod magad, mielőtt valóban folytatod az étkezést.
  • Párosítsd a kisebb tányérjaidat kisebb edényekkel, vagyis csökkentsd az ételadagjaid összmennyiségét.
  • A falatok között használd a szalvétát, ami túl azon, hogy tisztán tart étkezés során, egyben lassítja az étkezés időtartamát, tehát nem tudod túl gyorsan befalni az ételt, aminek következtében időt adsz a szervezetednek arra is, hogy jóllakottnak érezhesse magát.