kezdő futó, 5K, 5 km, edzésterv, edzéstippek,

5K 30 perc alatt? Egy kezdő futónak sem lehetetlen!

Forrás: Ben Douglas / Unsplash
Az első 5 km önmagában nagy eredmény, ha éppen csak belekóstoltál a futósportba, ám a táv fél órán belüli teljesítése még ennél is vonzóbb kihívást kínál.

Olyan mérföldkő, mint haladóknál a 2 órás félmaraton, a még előrébb tartóknál pedig a 4 órás maraton. A futó mércéje persze nem ezeken az eredményeken múlik, ám a fizikai állapot javulása, az életmódváltozás megszilárdítása és a belső jóllét számokban is tetten érhető eredménye megjelenik egy ilyen célkitűzésben. A 30 perces 5 kilométer olyan kihívás, ami kezdő futó számára is megvalósítható, ha futsz legalább 1-2 hónapja.

30 perces 5 kilométerhez 6 perces ezer métereket kell futni, ám ahhoz, hogy még csak véletlenül se csússz ki a vágyott időből, ennél érdemes gyorsabbra venni az iramot. Ehhez a kihíváshoz már tudatos felkészülés szükséges, amihez választhatsz edzői segítséget, de nagyon sok internetes edzésterv is jól használható támpontokat ad, amiket érdemes személyre szabni.

Indíts állapotfelméréssel, ami reálisan megadja, hogy nagyjából mennyi idő alatt tudsz felkészülni. Az állapotfelméréshez futnod kell, annyit, amennyit bírsz kényelmesen, illetve, ha már egyébként is szoktál 5 kilométeres távokat teljesíteni, jó, ha van egy pillanatnyi 5K-s időd. A következő szabályokat mindenképpen tartsd be függetlenül attól, hogy 6-8 vagy akár 12 hét alatt tudod elérni a célodat.

kezdő futó, 5K, 5 Km, felkészülés, 30 perces 5K,
Forrás: Babumon PT / Unsplash

Ne ess a túledzés hibájába!

Bár tisztasor, hogy 6 perces kilométereket kell futnod a célversenyen, ez nem azt jelenti, hogy az edzéseken el kell kezdeni ebben az iramban futni. Az edzések 80 százalékát könnyű tempóban szokás teljesíteni, ami nem baj, ha akár 1-másfél perccel lassabb, mint a versenytempó. A könnyű futások között viszont gyorsaságot fejlesztő edzéseket kell végezni, ezeken keresztül jutsz el oda, hogy az alaptempód gyorsabbá váljon. Amikor viszont pihenőnapokat javasol az edző vagy az edzésterv, azt is vedd nagyon komolyan. A szervezeted ilyenkor intenzívebben regenerálódik, ami nagyon fontos a fejlődéshez.

Kezdj erősíteni!

A kitartóbb és gyorsabb edzésmunkához erő is kell, nem csak szorgalom. Az erősítések segítenek abban is, hogy megóvd a szervezeted a sérülésektől. Csak a futás nem alkalmas arra, hogy mindenféle izomcsoport megerősödjön. Bármilyen szintű futó, bármilyen jellegű célkitűzéséhez szükségesek az erőnléti edzések. Ebben nincs tehát különbség kezdő és haladó futó között. Erősíts legalább heti 2x30 percet! Rengeteg típusú és nehézségű erősítő gyakorlatsor található a világhálón, de itt, ebben a galériában is találsz ötleteket:

Növeld a futott kilométerek számát!

Ebben kövesd a 10 százalékos szabályt, ne ugorj hirtelen magasabb kilométerszámra sem edzésenként, sem heti szinten. Ha lassan emeled az edzésadagokat, túledzés nélkül lehet megtanítani a szervezetet a magasabb szintű terheléshez és gyorsasághoz.

A felkészüléshez szükséges edzések

Fontos, hogy mielőtt belevágsz a felkészülésbe legalább heti 2-3 állóképességi edzésed legyen (köztük futó is!), 20-30 perc időtartamban.

3-4 futással számolj hetente. Legyen legalább két erősítő edzésed a futások mellett. Végezhetsz keresztedzés gyanánt jógát, bringázást, úszást, túrát lehetőleg azokon a napokon, amikor nincs futás. A nyújtásokat is tervezd, a futóedzések után mindenképp. A felkészülés során erősödni fogsz, gyorsabbá és fittebbé válni. Arra ügyelj, hogy két nehéz futóedzés ne kerüljön egymás utáni napokra. Ha például a hétfő pihenőnap, akkor kedden fuss könnyen, szerdán erősíts, csütörtökön tégy a futásba némi gyorsaságot fejlesztő feladatot, pénteken erősíts és végezz keresztedzést, szombaton fuss kicsit hosszabban vagy tempósabban, vasárnap fuss könnyen. Az edzések napjai változhatnak, a struktúra ne!

A könnyű futások során érzésre jól esőnek kell megélni a mozgást, ha közben tudsz beszélgetni különösebb légszomj nélkül, akkor biztos lehetsz benne, hogy megfelelő tempót választottál. Ezek a futások az úgynevezett alapállóképesség növeléséhez szükségesek, ám fontos, hogy ne minden futás során mozogj ebben az iramtartományban, mert így például a gyorsasági állóképességed nem fejlődik. Ehhez megint más típusú futóedzés szükséges.

Gyorsaságot kezdő futóknál fartlek vagy intervallum edzésekkel lehet egyszerűen és hatékonyan fejleszteni. Ez azt jelenti, hogy az edzésen belüli rövidebb távokat gyors tempóban teszed meg, a gyorsulások között pedig visszatérsz lassú tempóra. Például fuss az általában azonos távolságokra lévő villanyoszlopok között gyorsan, majd lassan, ezt érdemes 4-5-6 alkalommal megismételni. Futhatsz ilyen típusú edzést időre vagy távra is, ilyenkor például 4x30 másodperc gyors futást 4x30 másodperc lassú futás fog követni. Idővel növeld az ismétlésszámot és az időtartamot is. A tempót ilyenkor a céltempó fölé kell belőni, hiszen így tudod hatékonyan fejleszteni az alaptempót és elérni a célverseny tempóját.

kezdő futó, 5K, 30 perces 5K, felkészülés
Forrás: Danny De Vylder / Unsplash

A hosszú futások során a céltáv hosszára kell edzeni és idővel a tempót gyakorolni. Ha már lefutottál 5 kilométert egyben, de gyorsulni szeretnél, edzés közben érdemes a teljes távon belül próbálgatni a céltempót, ha megy. Ha még túl gyors, akkor pedig az állóképességet kell erősíteni a lábakban olyan iramban, ami kényelmesen vállalható. A célfutás (verseny) időpontjához közeledve egy tempófutást is érdemes betervezni a hosszú futás napjára. Ilyenkor bemelegítés és levezetés után a célfutás tempójában kell legalább egy résztávot teljesíteni. 5 kilométer esetén például legalább 3 kilométert.

Érdemes az edzések során a célfutás helyszínének körülményeire is felkészülni, úgy mint az útvonalra (teljesen sík vagy némi emelkedéssel tűzdelt), az időjárásra (milyen átlaghőmérséklet, mennyi csapadék várható) és a napszakra is (reggel, délelőtt vagy este lesz a futás).

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

Ha első nekifutásra nem sikerül elérni a kitűzött célt, akkor is biztos lehetsz abban, hogy az elvégzett edzések által erősebb, fittebb és gyorsabb lettél, érdemes folytatni az edzésmunkát és újrapróbálkozni. Ráadásul a sikertelenség oka nem feltétlenül olyan tényezőben keresendő, ami befolyásolható lett volna, hiszen beüthet egy váratlanul meleg/hideg időjárás, egy pályamódosítás, vagy akár hirtelen jött kedvezőtlen változás az életedben. Ezek külön-külön is felülírhatják a gondosan felépített futást.