kezdő futó, futócélok, motiváció, kitartás,

5 egyszerű lépés, ami segít megszeretni a futást

Forrás: Pavel S / Unsplash
Kezdő futók nem ritkán mesélnek arról, hogy küzdelmes számukra akár egy 15-20 perces edzést összehozni, mert semmilyen valódi élvezetet nem találnak a futásban. Nekik szeretnénk pár egyszerű tanácsot adni, amivel közelebb kerülhetnek e mozgásforma valódi élvezetéhez.

Először is szeretnénk leszögezni, hogy teljesen normális érzés kezdőként az, hogy kellemetlen, sőt unalmas a futás. Ám azt is tegyük hozzá, hogy ez sokkal hamarabb megváltozik, mint amennyire egy kezdő futó gondolná! S hogy mit kell ehhez tenni?

Például ne legyenek szigorú elvárásaid! Az, hogy a kollégád most teljesített félmaratont és elmesélte, hogy milyen könnyen végigszáguldott a pályán, illetve a befutó érem is kellően vonzó és jól mutatna a kulcsok mellett az előszobádban… Nos azért a futás nem ennyire egyszerű a kezdeti időszakban. Talán egy 5 kilométeres pályán sem biztos, hogy könnyedén végigsuhansz, de ha adsz magadnak időt és addig felfedezed a futás sokoldalúságát, akkor könnyen megeshet, hogy egyszer te is a sikeresen teljesített félmaratonodról fogsz mesélni kezdő futótársadnak.

Amit viszont tégy meg addig is: mindenféle kötöttség és szabály nélkül fedezd fel a futást. Addig fuss, amíg kedved tartja, ha elfáradtál, sétálj kicsit. Aztán ismét fuss, de most picit tempósabban és ezt tartsd 3 percig. Sprintelj fel egy emelkedőre, de összekötheted a futást némi lépcsőzéssel is. Próbálj ki teljesen véletlenszerű futóedzéseket, útvonalakat és tapasztald meg, mi az, ami ebben számodra jó érzés és feldob. Talán rájössz, hogy szereted a lassú futások nyugodt, meditatív érzését. Vagy az adrenalinlöketet, amit egy sprint futással lehet előcsalogatni. Esetleg pont a város az, amit a futásnak köszönhetően kicsit másként fedezel fel. A futás sokféle lehetőséget rejt a futó számára, ha kellően kíváncsi és kreatív vagy!

kezdő futó, motiváció, futás közösségben, futócélok,
Forrás: Francesco Gallarotti / Unspalsh

Legyen célod a futással, ám fontos, hogy kezd kicsiben. Olyan kihívásokat fogalmazz meg, amik rövidek, amik egy hét alatt megvalósíthatóak! Például fuss 2 percig tovább, mint a hét elején. Fuss egy héten kétszer majd háromszor. Fuss 15 percig egyenletes iramban. Fuss 3 dombos sprintet. Ezek olyan pici feladatok, amiknek megvalósítására nem kell hónapokon, sőt éveken keresztül várnod. Az eredmények, amiket elértél fognak motiválni arra, hogy még tovább és még tovább juss. Legyen persze kihívás, de reális kihívás. Ha kialakítottad az új szokást, sőt életformát, jöhetnek a nagyobb és komolyabb mérföldkövek!

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

Legyen sportórád, amid mérhetővé teszi az eredményeket. Senki sem kezd futni csak úgy, hanem valamilyen célja van a mozgással. Szeretne lefogyni, az egészségén javítani, egy számára vonzó távot teljesíteni. Nagy segítség és extramotiváció, ha mérhetővé válnak az úton tapasztalható változások, fejlődés. A sportóra – amiből kezdetben elég egy alapmodell – közvetlen és objektív visszajelzést fog adni minden edzésről. Láthatod a lefutott kilométereket, az időt, ami alatt megtetted a távot, a kilométerenkénti tempót, a pulzust és az elégetett kalóriák számát. Kezdetben ezek a paraméterek bőven elegendőek. Az adatok tükrében láthatod a fejlődést néhány héten belül, ha rendszeresen sportolsz.

Plusz egy extra lépés! Ha már „muszáj” szenvedni a futás által, jóval egyszerűbb mások társaságában tenni ezt. Akikkel például azt is meg lehet beszélni, mennyire vacak dolog a futás, hogy aztán idővel változzon a téma és elkezdjétek egymásnak kimondani a pozitív tapasztalatokat, eredményeket.