futas terepfutas felkeszules verseny uth

Szabó Vivien úgy érzi teljesen felkészült és nagyon várja az UTH rajtját!

Forrás: Salomon Magyarország
Elérkezett a várva várt utolsó hét a Terepfutás luxuskivitelben játékunk nyertesei számára. Mivel telnek a verseny előtti napok, és hogyan hangolódnak a futók a rajtra? A felkészülést bemutató cikksorozatunk két, záró részéből minden kiderül. Hölgyeké az elsőbbség, így először Vincze Zsófi avat be minket Vivi felkészítésének utolsó lépéseibe, Vivi pedig megosztja velünk a verseny előtti érzéseit.

"Az úgynevezett „tapering” a verseny előtti hozzávetőlegesen 10-14 napot jelenti, amikor is a sportoló edzésterhelését csökkentjük körülbelül 20 %-kal" - kezdi a szakszerű magyarázatot állandó szakértőnk Vincze Zsófi futóedző, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ez a szabály általánosságban értendő, ezért fontos, hogy az edző a sportoló egyéni életmódjára, igényeire tudja szabni a formaidőzítést, majd így folytatja:

"Ennek érdekében az edzőnek többek között ismernie kell a sportolója életmódját, napi szintű stresszterhelését, hiszen az összeterhelésnek, csak egy metszete maga a futóedzés. Az egyénre szabás eredménye, hogy a sportoló megfelelően kipihent a verseny rajtjában, ám nincs eltompulva, fel tudja magát pörgetni, erősnek érzi magát, és a versenynapon ki tudja hozni magából legtöbbet" - fejti ki Zsófi, aki azt is elárulja, hogy egy edzőnek ez a munkafolyamat, az egyik legfokozottabb figyelmet igénylő szakasza.

"Ez általánosságban nekem is sok gondolkodást és tervezést okoz az első közös versenyeknél, ugyanis bár a szakirodalom sok támpontot ad, maga a tapasztalás az, ami előbb utóbb egy olyan összképet ad, ami alapján a lehető legpontosabban a sportolóra tudom formálni a verseny előtti időszakot" - tájékoztat Zsófi, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy precízen kell egyensúlyozni a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés és a megfelelően adagolt edzések (intenzívebb szakaszok) között.

Vivinél speciálisabb a helyzet, tekintve, hogy a futásokon kívüli munkája is mozgással jár, így a versenyt megelőző időszakban az edzés volumenjéből picivel több, mint 20 %-ban veszünk vissza, ám a dombos edzések és valamennyi pörgős szakasz megmarad. Az utolsó héten már napi szinten fogom nézni az edzéseit, és ha kell, akkor napról napra módosítok, objektív merések és szubjektív érzések alapján.

Összegzi az utolsó hét teendőit Zsófi, aki tökéletesen elégedett Vivi felkészülésével. A közös munkáról Vivi pedig elárulja, hogy a futóedzések mellett sok segítséget kapott Zsófitól az elmúlt hetekben.

"Zsófi sok, számomra hasznos tanácsot adott a fizikai és a mentális felkészüléssel kapcsolatban is. Közösen összeállítottuk a frissítési tervet, amit természetesen leteszteltem, de abban is kaptam tőle tanácsokat, hogy milyen ételekkel érdemes a verseny előtti héten fokozatosan feltölteni a szénhidrát raktárakat. A jó szénhidrátok mellett (rizs, burgonya, gyökeres zöldségek vagy akár gabonák) a magnéziumfogyasztás jelentőségét is kiemelte még számomra a verseny előtti és utáni időszakban" - avat be Vivi a felkészülési stratégia részleteibe.

Zsófi természetesen a pihenés fontosságára is felhívta a futója figyelmét. "Az edzések tekintetében a verseny előtti utolsó hét már pihenősebb, amit kifejezetten kért is Zsófi, hogy használjak ki annak érdekében, hogy a rajtra a legjobb formában legyek. A több szabadidőt pedig igyekeztem hasznosan eltölteni, hogy elvégezni az utolsó simításokat. Például elolvastam az UTH versenyének kézikönyvét a szabályokról, beszereztem a szükséges még hiányzó kellékeket, memorizáltam a frissítési tervet, de azt is megterveztem előre, hogy a verseny napján mit fogok enni, hogy ne a verseny napján kelljen kapkodni, hanem aznap, nyugodtan tudjak reggelizni, aztán pedig már csak a feladatra kelljen összpontosítanom" - számol be a részletekről Vivi, aki lazító hengerezést és nyújtó edzéseket is beépített az utolsó futások mellé.

"Szeretnék jól teljesíteni, magam miatt, de Zsófi miatt is, hogy azt mondhassuk, jól sikerült a közös munka és megérte a befektetett energia. Nyilván én magamra még nagyobb elvárást rakok, de Zsófitól kaptam egy szuper útravalót is, ugyanis azt mondta, hogy: "persze tegyem oda magam, de az első teljesítőknek mindig jár az elvárások nélküli futás" - ez pedig nagyon jól esett, és lenyugtatott kicsit."

Egy terepfutóverseny végkifejletét sok minden befolyásolhatja az adott napon, de a legfontosabb Vivi számára, hogy élvezze a futást.


"Izgatott vagyok, és nagyon várom. Nagy segítség lesz, hogy a barátom is ott lesz, mint támogató háttér. 80%-ban ismerem már a terepet és biztosan motiválni fog, hogy sok ismerőssel találkozhatok majd a versenyzők és az önkéntesek táborában is."