Borítókép: Tippek álmatlanság ellen! Mit vess be ma, hogy holnap kipihenten ébredj?

Tippek álmatlanság ellen! Mit vess be ma, hogy holnap kipihenten ébredj?

Forrás: getty images
Álmatlanság gyötör? Nem kell aggódni, hiszen egy nagy megmérettetés előtt senki nem alszik el könnyen. Ugyanakkor a verseny előtti stressz nincs jó hatással az alvásra, ezt mind tudjuk. De mit tehetsz ilyenkor? Szerencsére van néhány bevált tipp, amivel elérheted, hogy holnap reggel kipihenten és feltöltődve állj neki az Ultrabalaton teljesítésének.

A bárányok számolgatása lehet, hogy gyerekkorodban bevált módszer volt álmatlanság ellen, de a hatékonyságát nem bizonyítja semmi. A következő tanácsok viszont mind segítenek abban, hogy csökkentsd a feszkót és úgy aludj, mint a bunda!

Ha álmatlanság gyötör, pattanj ki az ágyból!

Igen, jól olvastad. Ha ugyanis 20 perce forgolódsz, érdemes például kiülnöd a nappaliba és elkezdened olvasni. Ez eltereli a figyelmedet az idegeskedésről, megnyugtat és biztos, hogy néhány perc múlva nagy ásítozások közepette vonulsz vissza az ágyba.

Búcsúzz el a képernyőktől!

Ugyanis a belőlük áradó kék fény nincs jó hatással az alvásra, mivel csökkenti a melatonin (alvásért felelős hormon) szintjét és megnöveli a kortizol nevű stresszhormonét. Ha lehet, ne nézz filmet és ne nyomkodd a telefonodat lefekvés előtt, hanem inkább tedd el az éjjeliszekrényed fiókjába.

Hűtsd le a szobát!

Kutatások bizonyítják, hogy a hűvösebb szobában könnyebben elalszol - gondolj csak vissza a nyarakra, amikor a levegőtlenség és az éjszakai meleg miatt alig tudtál elaludni. A legjobb, ha 16-18 fokra hűtöd a szobát, ezt tartják a szakértők optimálisnak.

Próbáld ki a levendulát a pihentető alvásért!

Egy-két csepp levendulaolaj a párnádra tényleg csodákra képes, hiszen nyugtató az illata. Akár az esti fürdésnél is használhatsz ilyen illatú tusfürdőt, vagy bekenheted magadat levendulás testápolóval is, ezek mind-mind megelőzhetik az álmatlanságot.

Jógázz!

A jóga is segíthet az álmatlanság ellen, mivel megnyugtatja a testet és a szellemet. Néhány egyszerű póz tényleg csodákra képes. Például próbáld ki ezt: ülj törökülésbe és dőlj előre, nyújtsd előre a karodat, a homlokodat pedig érintsd a talajhoz. Vegyél közben mély levegőt és fújd ki erőteljesen, mint ha egy ablakot próbálnál meg bepárásítani. Így biztos, hogy könnyebben elalszol majd. Egyébként minden futónak jót tesz a jógázás, ebben a videóban találsz néhány hasznos gyakorlatot.

Reméljük, neked is beválnak ezek a módszerek és holnap kipihenten állsz neki a kihívásoknak!

Ha biztosra szeretnél menni, válogass a következő alapanyagok közül!