Borítókép: Ennyit kell aludnod, ha fogyni szeretnél

Ennyit kell aludnod, ha fogyni szeretnél

Forrás: Charles Deluvio/Unsplash
Bizony, az alvás mennyisége és minősége is befolyásolja az alakodat!

Ha eddig még nem olvastál róla, akkor egy kis összefoglaló: az alvás azért befolyásolja a fogyás-hízást, mert ha keveset kap belőle a tested, felborul a leptin és ghrelin hormonok szintje. A leptin lecsökken (ez felelős a jóllakottság érzésért), a ghrelin pedig megnő (ez pedig az éhségérzetért). Több kutatás is bebizonyította, hogy már pár kialvatlan éjszaka után több szénhidrátot fogyasztunk, ráadásul az anyagcsere is lecsökken. De, vajon mennyi alvás az elegendő? Nos, természetesen ez mindenkinek a saját szervezetéhez mérten határozható meg, de a hivatalos álláspont a 7-8 óra között van.

Londoni kutatók nemrég végeztek egy ezzel kapcsolatos kutatást két csoporton. Az egyikben az alanyoknak semmi feladatuk sem volt, csak hogy a jelenlegi alvással kapcsolatos szokásaikat tartsák meg. A másik csapat viszont kapott olyan jellegű instrukciókat, hogy ne igyanak késő délután kávét, relaxáljanak elalvás előtt, ne egyék tele magukat, de éhesek se legyenek. Fontos volt, hogy nagyjából minden nap azonos legyen a kelés és lefekvés időpontja, és próbáljanak meg a korábbinál 1-1,5 órával többet szunyókálni.

Ebben a csoportban minden résztvevő több időt töltött ágyban a megszokottnál, és 52-90 perccel aludtak hosszabban a kontroll csoport tagjainál. Náluk egytől-egyig lecsökkent a cukorbevitel nagyjából napi 10grammal, és a nap folyamán egészségesebb ételeket fogyasztottak el.

A kutatók szerint ebben nincs meglepetés, mindenki így reagálna, mert a kialvatlanság teljesen felborítja a hormonrendszert, és az emberek többsége nem alszik eleget.

Mi az, amit megtehetsz a jobb alvásért?

  • Igyekezz minden nap ugyanakkor ágyba bújni, és legalább fél órával azelőtt, hogy el „kellene” aludnod.
  • Úgy számolj, hogy a minimum 7 óra meglegyen
  • Lefekvés előtt ne vegyél frissítő zuhanyt, próbáld korábbra időzíteni
  • Délután négy után kerüld a koffeintartalmú ételek és italok fogyasztását
  • Az ébresztőt is nagyjából azonos időre állítsd reggelente
  • Az ágyban ne kütyüzz, inkább olvass
  • Ha nagyon nem megy az elalvás, egy citromfűtea a segítségedre lehet!

Jó éjszakát!