Borítókép: A fehér zajtól tényleg pihentetőbbé válhat az alvás? Most kiderül!

A fehér zajtól tényleg pihentetőbbé válhat az alvás? Most kiderül!

Forrás: getty images
Egyre népszerűbbek a fehér zajt kibocsátó kütyük, amiket sokan használnak arra, hogy könnyebben elaludjanak.

Korábban csak kisgyerekek és csecsemők elaltatásában segítettek ezek az eszközök, Amerikában viszont évről-évre több felnőtt használja. De tényleg működnek?

Az alváshiány a szakértők szerint rengeteg problémát okozhat - a kognitív képességek romlásától kezdve a szívbetegség, diabétesz és mentális problémák kialakulásában is szerepe lehet. Mivel ezek elég súlyosak, az emberek próbálják a lehető legjobb megoldást megtalálni ellene, ezek közül az egyik legnépszerűbb a fehér zajt kibocsátó eszközök alkalmazása.

Mit nevezünk fehér zajnak?

Olyan hangokat, amelyeket azonos frekvencián hallunk és folyamatosan ismétlődnek. A porszívó vagy hajszárító hangja például ilyen. A hatása attól ennyire jó, hogy elnyomja a háttérzajokat és a hirtelen hangokat is, így mélyebben lehet tőle aludni.

Attól viszont, hogy blokkolja a többi hangot, a szakértők nem tudják pontosan megmondani, milyen kapcsolatban áll az alvással, hiszen az eddigi kutatások csak a koncentrációra és tanulásra gyakorolt hatását vizsgálták. Ettől függetlenül például a krónikus álmatlanságban szenvedőknek sokat segíthet ez a módszer, de nem számít kezelésnek, tehát érdemes ezzel a problémával orvoshoz fordulni. Az is tény, hogy nem véletlenül alkalmazzák annyian ezeket a kütyüket, bár további kutatásokra lesz szükség ahhoz, hogy orvosi szempontból is biztonságosnak nevezhessék őket.

Mi a lényeg?

Ha te is nehezen tudsz elaludni, mindenképp fordulj egy szakemberhez, hiszen a háttérben alvási apnoé, krónikus álmatlanság és más, alvással kapcsolatos betegségek is állhatnak, amik rendszeres kezelés igényelnek. Az orvosod véleményét viszont bátran kérd ki a témában és ha ő is úgy gondolja, hogy érdemes fehér zajra aludni, akkor tegyél egy próbát.

Olvasnál még a témában?