Borítókép: "Egy hónapon keresztül minden nap 20 percet aludtam délután, ez lett az eredménye"

"Egy hónapon keresztül minden nap 20 percet aludtam délután, ez lett az eredménye"

Forrás: getty images
AC Shilton, amerikai újságíró tesztelte le, milyen az, ha minden napra beiktat egy-egy rövid délutáni szundit. Íme a beszámolója.

Általában 5:30-kor kelek, hogy reggel még tudjak edzeni. Bár maga a koránkelés nem jelent problémát, délutánra mindig elfáradok. Nagyjából 2-kor kezdek el ásítani és tulajdonképpen ezt követően alig tudok valami értelmeset csinálni. Ha este mennék edzeni, inkább kihagyom, annyira fáradt vagyok.

Ez pedig azért sem jó, mert kutatók szerint az alvásmegvonás ront a teljesítményen, ezen kívül a hangulatra sincs jó hatással. Mivel rendszeresen bringázom és futok, a fenti negatívumok engem is érintenek. Arról is számos tanulmány született, hogy akár egy rövid délutáni alvás is elég ahhoz, hogy fokozza a produktivitást, a teljesítményt és javítson a hangulaton is. Épp ezért tűnt jó választásnak, hogy az ebéd utáni letargia helyett a pihenést válasszam.

Sajnos persze a legtöbb munkahelyen nincs lehetőség a délutáni sziesztára, de mivel én otthonról is dolgozhatok, abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy meg tudom oldani.

Egy szakértőt is megkérdeztem arról, mennyi a tökéletes mennyiség. Christopher Lindholst, alvásszakértő szerint az ideális szundi hossza 20 perc, hiszen ekkor még nem lépünk be a mélyavlás fázisába, viszont sokkal kipihentebben ébredünk.

Természetesen ezt a tényt csak az első próbálkozásom után ismertem meg, így 45 percet aludtam, ébredés után pedig azt sem tudtam, milyen nap van. Muszáj volt innom egy kávét ahhoz, hogy újra dolgozni tudjak.

A második napon 15 percet céloztam meg, az első 11 azzal telt, hogy aggódtam, el tudok-e egyáltalán aludni. Ekkor is fáradtan folytattam a munkát.

A harmadik nap 23 percet szántam a sziesztára, így már nyugodtabb voltam. Arra is emlékeztettem magamat, hogy bőven elég, ha csak pihenek, nem muszáj aludnom. Ez a módszer vált be a legjobban.

A következő napokon igyekeztem minél jobban ellazulni, reggel elvégeztem a munkám nagyobb részét, ráadásul a délutáni súlyzós edzéseimet sem hanyagoltam el, még akkor sem, amikor reggel futással indult a napom.

Persze nem minden volt tökéletes, volt, amikor az ebédidőmbe kellett beiktatni az alvást, akkora volt a hajtás. És olyan is előfordult, hogy többet aludtam a kelleténél, annyira jól esett a pihenés.

A kísérleti hónapom végére megtaláltam a tökéletes megoldást: a kávészundit. Kutatások szerint ugyanis a közvetlenül a délutáni alvás előtt elfogyasztott kávé segít abban, hogy kevesebb hibát kövessek el a munkában, hiszen az agy alvás közben dolgozza fel a koffeint, ami fokozottabb éberséget eredményez a szieszta végén. Ez a módszer lett a nyerő, azóta is mindig alszom valamennyit délután, utána pedig teljesen feltöltődve állok neki a munkának és az edzésnek is.

Olvasnál még a témában?