Borítókép: 3 ok, amiért muszáj, muszáj, muszáj pihenőnapot tartani

3 ok, amiért muszáj, muszáj, muszáj pihenőnapot tartani

Forrás: Getty Images
Akár rekreációs célból futsz, akár versenyeken indulsz, a pihenőnapok elengedhetetlenek, még akkor is, ha annyira elkapott a gépszíj, hogy nem bírod futás és edzés nélkül!

Ismered a szuperkompenzáció definícióját? Ez azt jelenti, hogy amikor futsz vagy edzel, a tested állapota az edzés kezdetéhez képest a végére leromlik, de ez pillanatnyi. Ha betartod a megfelelő regenerációt és pihenést, akkor a tested az újjáépítési folyamatoknál az előző edzés kezdeti szintjénél egy kicsit magasabbra emeli magát. És ez így megy tovább folyamatosan. Így néz ki egy ábrán:

Forrás: edzesonline.hu

Tehát, az, hogy a teljesítményed miként változik, nem csak attól függ, hogy mit csinálsz az edzésen, hanem attól is, hogy mit teszel két edzés között. A regeneráció szempontjából pedig a pihenés egész egyszerűen elengedhetetlen!

  1. Amikor egy kemény edzésen részt veszel (legyen az bármilyen), mikrosérülések keletkeznek az izmaidban, és ahhoz, hogy helyrejöjjenek, időre van szükségük. Ha egy igazán kemény tréning után vagy, az is lehet, hogy 36-48 órára van szükséged a pihenésre. Ha ezt betartod, akkor utána erősebbek lesznek, mint előtte, így következhet be a folyamatos fejlődés!

  2. Az edzés a szervezeted számára stresszt jelent, ha pedig minden egyes nap edzel, és nem adsz időt neki fellélegezni, egy idő után rohamosan leromlik majd a teljesítményed. Gondolj csak bele: milyen lenne, ha hétvégék nélkül kellene túlélned a munkahelyi stresszt?

  3. A testedben lévő inak mindig dolgoznak, ha mozog a tested. Ezek azok, ami kapcsolatot teremt az izmok és csontok között, tehát szerepük igencsak fontos. De a vér nagyon nehezen jut el hozzájuk, így lassabban regenerálódnak, mint mondjuk az izmok. Ha nem szeretnéd, hogy krónikus károsodás álljon be náluk, akkor hetente minimum egy pihenőnapra szükséged lesz.