Borítókép: Ez a finom gyümölcslé segít abban, hogy úgy aludj, mint a bunda

Ez a finom gyümölcslé segít abban, hogy úgy aludj, mint a bunda

Forrás: getty images
Álmatlanság gyötör? A megoldás ott vár az üzlet gyümölcsleves polcain.

Ha túlságosan korán kelsz reggel, vagy este nehezebben alszol el a kelleténél, érdemes lefekvés előtt meggylevet fogyasztanod.

Az American Journal of Therapeutics című folyóiratban megjelent kutatás szerint az ital nagyon hatásos lehet az alvási problémák kezelésére. A tanulmányban olyan 50 év feletti férfiak és nők vettek részt, akik krónikus álmatlansággal küzdöttek. A csoport fele 1-2 órával lefekvés előtt 2.5 dl meggylevet ivott minden este, két héten keresztül. A csapat másik felének pedig placebót adtak. A gyümölcslevet fogyasztók alvásideje átlagosan 84 perccel nőtt.

Dr. Jack Losso, a kutatás vezetője szerint az álmatlanság gyakran fordul elő az idősebb felnőtteknél és ha nem kezelik, súlyos következményei is lehetnek, már csak azért is, mert a kevés alvás hatására gyengül az immunrendszer.

Dr. Joy Dubost, dietetikus is alátámasztja a kutatási eredményeket, ugyanis szerinte a gyümölcsben lévő proanticianidinoknak köszönhető az áldásos hatás, melyek hatására több triptofán és szerotonin termelődik a szervezetben - emiatt pedig könnyebb ellazulni és elálmosodni is. A meggylé képes elnyújtani a triptofán pozitív hatását, így lehet vele növelni az alvásidőt.

Ha te is kipróbálnád ezt a módszert, válassz olyan gyümölcslevet, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot - hiszen a cukor nincs jó hatással az alvásra. Még hatékonyabbá teheted a módszert, ha délután nem kávézol, nem iszol alkoholt és nem eszel nehéz ételeket.

Olvasnál még a témában?