Courtney Dauwalter

5 tipp kezdő terepfutóknak Courtney Dauwaltertől

Forrás: Getty Images
A terepfutás népszerűsége évről évre egyre növekszik, a tavasz pedig ragyogó alkalom arra, hogy te is kipróbáld magad az erdő, ha még nem tetted. Ha kezdő vagy terepen, fogadd meg a rutinos ultrafutó tippjeit, és garantáltan magával ragad majd az ösvények varázsa.

A sikeres amerikai terepfutónak, aki nemrég a Transgrancanaria versenyén futott őrületes pályacsúcsot, két legfontosabb ismertetőjele az oversized méretű futóruhái mellett a színes napszemüvege és levakarhatatlan mosolya. Courtney, aki nem csak a futásban, hanem a magánéletben is épp ennyire laza, és jókedvű most azoknak ad tippeket, akik még éppen csak barátkoznak a terepfutás izgalmával.

 • Mindig szakíts időt arra, hogy élvezd a tájat!
  Tehát állj meg bátran, ha felértél egy emelkedőn, nézz szét, milyen szép helyen is jársz, adj időt magadnak arra, hogy megfigyeled a madarak énekét, vagy épp a természet szépségét, a fákat, a környező hegyeket, vagy a feletted lévő felhőket. Ne siess, mert nem maradsz le semmiről, maximum a jelenlegi pillanatról, ami viszont már soha nem lesz visszahozható.

 • Hagyj magad mögött minden ösvényt tisztán! Ha szemetet látsz, szedd össze nyugodtan, az erdő hálás lesz érte!
  Az erdő legfontosabb alapszabálya, hogy tiszteld a természetet, és ne hagyj szemetet magad után! (Persze a városban sem!) De az erdőre az is érvényes, hogy ha szemetet látsz, akkor nyugodtan szedd össze, és ha tudod, maradjon mögötted az út tisztábban, mint volt előtted. Hidd el, az erdő hálás lesz érte!
 • Bármilyen tempóban is futsz, az a tökéletes arra a terepre!
  Terepen tényleg nem a gyorsaság számít! Az élmény, az ott átélt, semmihez sem fogható nyugalom minden győzelemnél többet ér. Persze, nem versenyzünk nap, mint nap, így érdemes minden pillanatot megragadni, és élvezni azt, ahol jársz. És ehhez nem kell gyorsnak lenned, ne frusztráljon, ha lassabban tudsz megmászni egy emelkedőt, vagy nem mersz gyorsan lefelé futni egy köves, technikás terepen. Inkább állj meg még egy percre, vegyél egy nagyon mély levegőt, és nézz körül! Ugye, meg is érte lassítani?

 • Mindenki esik kel a sziklákon, ne mérgelődj, ha nehezen barátkozol meg a technikás tereppel!
  A legtöbb futó attól a pillanattól kezdve érzi magát igazi terepfutónak, ha már esett egy jó nagyot a terepen! Szóval ne érezd magad kellemetlenül, a terepfutás eséssel jár. Mindig légy résen, figyelj a lábad elé, ne hallgass zenét, és semmit, ami elvonhatja a figyelmedet. Ezért is tökéletes kikapcsolódás a terepfutás, mert kénytelen vagy arra az útra koncentrálni, amin épp haladsz.

 • Terepen még jobban esik a frissítő!
  Nincs is finomabb víz, és nincs is jobban eső hűsítő frissítés, mint a hűvös erdei forrásból eredő víz. Szakíts magadnak időt rá, hogy megállsz, megtöltöd a kulacsokat, megmosod az arcod, lehűtöd a nyakad, és iszol pár kortyot. Ne siess, élvezd a hűsítő forrás csobogását, élvezd s friss víz ízét, illatát. Arra azonban figyelj, hogy csak tiszta vízű forrásból igyál, patakból ne, vagy legyen nálad vízszűrős kulacs a biztonság kedvéért