bagel,zöldségek,reggeli,futás előtt

A tökéletes verseny előtti reggeli nyomában

Forrás: Getty Images
A verseny előtti utolsó (nagyobb) étkezésnek bizony erőteljes hatása van a teljesítményedre.

De természetesen nem ezen áll vagy bukik minden. Komolyabb versenyfelkészülés alatt egy tudatos sportoló folyamatosan igyekszik figyelni arra, hogy megfelelő tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasszon, az utolsó hét pedig kritikus lehet. Ilyenkor a szénhidrát- és kalóriabevitelt sem szabad visszavenni, folyamatosan kell feltölteni a raktárakat.

A VERSENY ELŐTTI SZÉNHIDRÁTFELTÖLTÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHATSZ.

Na, de milyen legyen a reggeli?

  • A reggelit 2-3 órával a verseny előtt érdemes elfogyasztani. Közvetlenül előtte inkább folyékony szénhidrátot (mondjuk egy smoothie) vagy kisebb szeleteket, kekszet érdemes enni. A reggeli kalóriatartalma 200-500 között mozogjon (ez függ attól, hogy te mekkora vagy, és attól is, hogy mennyi fogsz futni). Ettől több jelentősen leterheli az emésztőrendszeredet.

  • Kell, hogy szénhidrátdús legyen az étel, de azért jó, ha 15-20g fehérjét is tartalmaz, ez (is) segít, hogy ne ugorjon meg hirtelen a vércukorszinted. Arra viszont ügyelj, hogy rostban és zsírban szegény legyen (nem ilyenkor van itt az ideje egy teljeskiőrlésű rozskenyérből készült pirítósnak avokádóval és füstölt lazaccal, pedig amúgy nagyon is szuper reggeli), mert ennek nem annyira örülne a gyomrod.

  • Nyilván korábban érdemes kitapasztalni, hogy mik azok az ételek, italok, amikre érzékeny a gyomrod a verseny előtti stresszes fázisban: van, aki a gyümölcsöket nem bírja, míg mások a tojástól lesznek rosszul. Ezeket természetesen kerülni kell.


Ezek például jó megoldások lehetnek:

Tejberizs: egy nagy pohár mandulatejből egy csészényi fehér rizsből, egy evőkanál mogyoróvajjal és fél-egy banánnal.

Édes pirítós: egy szelet kenyér megpirítva 2 evőkanál mogyoróvajjal, egy evőkanál mézzel és egy banánnal.

Sós reggeli: fél zsömle vajjal és egy szelet pulykamellsonkával, hozzá egy pohár gyümölcslé.