Borítókép: A csúcsteljesítmény eléréséhez valóban elég, ha keményen edzel?

A csúcsteljesítmény eléréséhez valóban elég, ha keményen edzel?

Van néhány kérdés, ami minden futót foglalkoztat, és mégsem az edzésről szól. Például, hogy mit egyen futás előtt-után, hogyan töltse fel a szervezetét egy hosszabb verseny előtt, és hány napot szánjon erre. Rossz hírem van: ha valóban csúcsteljesítményt szeretnél elérni a kitűzött versenyen, legalább annyi energiát kell fordítanod az életmódodra, mint a futásra. Ezt 2 napból nem úszod nem...

Nézzünk, mely területekre érdemes fokozottan koncentrálni:

1. A táplálkozás optimalizálása kicsit bonyolultabb, mint hogy egyél zabkását és banánt futás előtt. Eltérő az energiaszükségletünk, ezen belül is a makronutriensek (szénhidrátok, zsírok és fehérjék) bevitelének aránya. Az állóképességi sportolóknál közös az emelkedett a szénhidrát igény, ezt azonban finomítani kell az egyén egészségi állapota szerint. A nehézség ott kezdődik, hogy kevesen vannak tisztában saját egészségi állapotukat illetően, emiatt meglepetésként éri őket, hogy a sok futás ellenére sem fogynak, vagy hogy rendszeresen eléheznek az első óra után. Egy jól beállított étrend mellett viszont van elég energia a futáshoz, stabil teljesítmény, és szükség esetén zsírszövet vesztés is. Az alapelvek pedig könnyen megtanulhatók.

2. A túledzettség fogalma szintén ismerős. Tudtad, hogy nem csak a sok futástól, edzéstől kerülhet a szervezetünk ilyen állapotba? Egy amatőr sportolót ritkán fenyegeti a veszély, hogy a napi 2-3 edzés heti 7 napon keresztül kimeríti. Ellenben hajnalban kel, gyereket visz iskolába, napi 8-10 órát dolgozik a munkahelyén, késő éjjel fekszik le, és a megfeszített tempó mellé szorítja be a sok órás futóedzéseket. Ez a csomag így egyben már könnyen vezethet mellékvesekéreg kimerüléshez, és annak összes, nem kívánatos hormonális hatásához. A jó hír, hogy átgondolt, rendezett napi rutinnal elkerülhető, ha pedig már kialakult, tudatos életmóddal rendezhető.

Forrás: Macpherson Éva
Éva maga is fut, így amit az előadásain átad, saját magán is teszteli!

3. Egy futó alvásigénye minden megtett kilométerrel arányosan nő. Mégis általában az alvásra szánt idővel van a legtöbb gond. Emellett az alvásunk minősége ritkán kap megfelelő figyelmet. Melyek azok az előkészületek és praktikák, amelyek a jó alvást segítik elő? A kialvatlanság nem csak a teljesítményünket befolyásolja, hanem komoly egészségügyi problémákhoz, gyakran hormonális elváltozásokhoz is vezethet.

4. A regenerációt az alvás mellett más eszközökkel is támogathatjuk. Persze, csak ha időt teremtünk rá. A különféle terápiák, természetes eljárások mellett az adaptogén gyógynövények és az étrendkiegészítők is segítenek ebben. Utóbbiak sem csodaszerek, ráadásul vannak köztük dopping listás készítmények is. Hatásukat akkor fejtik ki a legjobban, ha a táplálkozásunk gazdag vitális anyagokban. Egy kis tanulással te is rutint szerezhetsz abban, hogy a futáshoz (is) nélkülözhetetlen vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, rostok, esszenciális zsírsavak, aromaanyagok mely élelmiszerek fogyasztásával pótolhatók.

A november 15-i szemináriumon, melynek címe „A csúcsteljesítmény számodra is elérhető!” ezeket a témákat fogom kifejteni.

További részleteket itt találsz: airmid.hu/eloadasok.html

MacPherson Éva

egészség és táplálkozás terapeuta