futás, reggel

„Reggeli futás előtt nem bírok enni, pedig szeretnék” – mi a teendő?

Forrás: Getty Images
Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy a kora reggeli futások előtt nem esik jól enni bármit is, aztán viszont ezt megérzik a teljesítményükön, így nem szeretnek a nap elején futni.

Természetesen az éhgyomros futás egy külön kategória, amelyről már mi is írtunk többször, de most azoknak szeretnénk tanácsot adni, akik ennének ugyan valamit, de nem bírnak.

Nem mindegy, milyen hosszan és milyen intenzitáson készülsz épp futni, hiszen mondjuk 45 perc regeneráló kocogás és egy 15km-es terepfutás vagy épp résztávos edzés más terhelést jelent a szervezet számára, és az energiaraktárakat is másként mozgósítja.

Ha komolyabb edzésbe vágsz bele reggel, de nem szeretnél sokat enni, mindenképpen csak 2-3 falatban gondolkozz, olyan alapanyagokból, amelyek gyors energiaforrást jelentenek a testednek, ugyanakkor nem terhelik meg az emésztőrendszeredet. Mindenképpen hidratálj előtte, indítsd a napot egy jó nagy pohár vízzel, és indulás előtt is dönts le egyet. Fél órával futás előtt pedig kapj be egy fél banánt, esetleg egy áfonyás zabkekszet vagy energiagolyót.

Arra ügyelj, hogy általánosságban a mindennapokban rendszeresek legyenek az étkezéseid, és fogyassz lassan felszívódó szénhidrátokat, mint barna rizst, kölest, igazi(!!) teljes kiőrlésű pékárut, mert ha a raktáraid megfelelően fel vannak töltve, akkor minimális étkezéssel is jól bírod majd a reggeli futást.

A datolyából, más aszalt gyümölcsökből és magvakból készült energiagolyókat akár házilag is elkészítheted, és a JOY-NAPOK ideje alatt, május 18-21. között 20% kedvezménnyel tankolhatsz fel alapanyagokból a SPAR üzleteiben és 25%-kal olcsóbban a PENNY-nél!

energiagolyo
Forrás: Getty Images