futás reggel, futás melegben, reggeli futás előnyei

7 dolog, amit csak a kora reggeli futók értenek meg

Forrás: Getty Images
Kora reggel futni, biztosan nem könnyű azoknak sem, akik rendszeresen edzenek korai időpontokban.

Valami oka van annak, ha valaki korán fut. Speciális élethelyzetek, fix munkaidők, hőség elleni menekülés és biztos sok egyéb magyarázat van még. Azonban, ha hozzá is szoktál ehhez a rendszerhez, valószínű megdolgoztál azért, hogy ez így legyen.

Erről a 7 dologról, biztosan sokat tudnál mesélni:

1. Komolyan veszed a lefekvés időpontját

A kora reggeli futás előkészítése valójában előző este kezdődik. Ahhoz, hogy reggel fél 6-kor ki tudj lépni a lakásból, legkésőbb este 10-ig ágyba kell kerülnöd (vagy még korábban). Éppen ezért nem szervezel programot késő estére, lehet, hogy te köszönsz el legelőször, ha vacsorára hívnak és 6 után már mozifilmre sem igen ülsz be, nehogy elhúzódjon az estéd.

2. Egy idő után már magadtól ébredsz

Sok ember számára a reggel ötös ébresztő azt jelenti, hogy egy korai járattal indul vakációzni. Te azonban öt óra körül már akkor is kipattansz az ágyból, ha pihenőnapod van.

3. Komolyan veszed a futás előtti bemelegítést

Teljesen más az edzésrutinod reggeli futóként, hisz tudod, hogy a merev izomzatot sokkal jobban elő kell készíteni a futáshoz, mintha délután, már „használt” izmokkal indulnál edzeni.

futás reggel, edzés reggel,
Forrás: Getty Images

4. Szinte ismerősöd az összes futó, akivel találkozol kora reggel

A reggeli futók köre, egy szűk réteg, akik idővel legalább látásból tuti ismerik egymást. Már várod a kanyarnál a fiatal srácot, a kajla kutyát a gazdájával, az álmos anyát. Egy mosoly, egy biccentés jelzi az összetartozást.

5. Együtt érzel a déli futóval

Éppen az ebédedet kanalazod kedvenc kajálós helyed teraszán, miközben elkocog melletted a déli futó. Csorog róla a veríték, mozgása nehézkes és pontosan látod rajta, hogy amit csinál, kellemes és szórakoztató biztosan nem lehet számára. Te 10 fokkal hűvösebb időben tudtad le a tempófutásodat. Igaz, ehhez reggel 5-kor már talpon voltál, és este 10-kor már ágyban.

futás reggel, reggeli futás előnyei,
Forrás: Getty Images

6. Idő hozzászokni, de megéri

A kanadai futónő, Lyndsay Tessier a tavalyi dohai atlétikai világbajnokságon éjfélkor rajtolt a maratoni mezőnnyel. Lyndsay vérbeli reggeli futó, ám mivel tudta, hogy ezen a versenyen számára szokatlan időpontban kell jó teljesítményt leadnia, fokozatosan hozzászoktatta magát az új helyzethez, amit az időeltolódás is bonyolított. Neki az volt a nehéz, hogy a felkelést követően még várjon az edzéssel. Azt mondja a futónő, hogy a reggeli futáshoz való hozzászokás olyan, mintha egy új időzónába érkeznél, amihez a szervezet egyszer csak adaptálódik.

Lyndsay Tessier, maraton, világbajnokság,
Forrás: Matt Stetson
Lyndsay a dohai világbajnokság mezőnyének végéről rajtolt, 68 futóból az 52-ik helyen futott kezdetben, de kiváló futást hozott össze és végül a 9. helyen ért célba. S bár nem futotta meg az olimpiai standardot, ami 2.29.30 volt, de a VB TOP 10-es helyezéssel mégis kvalifikálta magát a tokiói olimpiára.

7. A kora reggeli város csendje semmihez sem fogható

Amikor a város még alszik, az autóforgalom gyér, a fények lágyak, hallod a madarakat - mindezt későbbi napszakban nem érzékeled, csak kora reggel. És ugye van abban valami felemelő, hogy míg mások alszanak, te már gyűjtöd a kilométereket, pörgeted a tempót, a nap javarésze pedig még előtted áll.

Tudtad, hogy a testsúlyodra is jótékonyan hat a kora reggeli edzés: