kezdő futó, startvonal, motiváció, igazi futó

Kezdő futók 5 nagyon gyakori kérdése a válaszainkkal együtt

Forrás: Getty Images
Nem meglepő, hogy az elmúlt év során megugrott a kezdő futók száma világszerte. Most aztán tényleg adta magát nagyon ez a mozgásforma: a szabad levegőn lehettünk és mozoghattunk, megszakítva a rengeteg otthon töltött időt.

A Strava felhasználók például kétszer annyi szabadtéri és 1,3-szor több futópados edzést rögzítettek 2020-ban, mint egy évvel korábban. A MapMyRun alkalmazásban pedig 65 százalékkal nőtt a naplózott futások száma.

Egy kezdő futó számára nehéznek tűnhet a futást életformaszerűvé tenni, pláne, hogy a témával kapcsolatban felmerülő kérdéseket nem biztos, hogy van kinek feltenni. Mi most összeszedtünk néhány nagyon gyakori kérdést, amik a leggyakrabban felmerülnek bennük és persze válaszolunk is rájuk.

1. Nagyon elfoglalt vagyok, hogyan találjak időt a futásra?

A fitnesztermek csoportos óráira rendszeresen járók 50-60 perces foglalkozásokon vesznek rész. Ebbe beleszámolva átlagosan 20-20 perces oda- és hazavezető utat, kijön, hogy a mozgásra szánt idő 90-100 perc alkalmanként. Egy kezdő futó számára ennyi időt biztosan nem kell a futásra szánni egyetlen edzés során és még az utazással sem feltétlenül kell időzni, hiszen az ajtón kilépve indítható is az óra. Nem kell egyik napról a másikra 30-60 perceket futni. Kezdj kicsi etapokban, rövid edzésekkel és építsd onnan a távot, illetve az időtartamot. Mire eljutsz egy-másfél órás edzésekig, már úgy megszokod, sőt megszereted, hogy nem kell különösebben keresgélni a futásra fordítható időt. Kezdetben a legfontosabb a következetesség, tehát az, hogy fuss akármennyit, de rendszeresen, a szervezeted így megtanulja az új mozgásformát és hozzá is szokik. Ha már szeretni fogod, hidd el, mindig találsz időt a futásra!

kezdő futó, motiváció, kérdések, válaszok,
Forrás: Curtis MacNewton / Unsplash

2. Olyan sokféle futócipőt lehet kapni, de mindenki azt mondja, olyat vegyek, ami nekem kényelmes, honnan tudhatom, hogy melyik cipő lesz valóban kényelmes, hiszen a boltban felpróbálni tudom, de futni benne nincs lehetőségem?

A futáshoz nem kell sok felszerelés, viszont amire szükség van – például egy jó futócipő – az döntő fontosságú. Ha teljesen tanácstalan vagy, próbálj olyan szakboltba menni, ahol az eladók futók, ők segítenek kiválasztani a megfelelő típust. Ilyenkor sokszor van lehetőség lábállásvizsgálatra is, ami során az is kiderül, hogy milyen jellegű futócipő lesz vélhetően jó számodra. Az eladók ezek után többféle modellt fognak javasolni, ezek közül érdemes választani. Kezdő futóként kerüld az online vásárlási lehetőségeket. Próba során azt kell érezned, hogy a cipő megfelelően illeszkedik, de nem túl szorosan a lábad tetején és a lábujjak előtt is van némi hely. Ne lepődj meg, ha a normál méretednél egy-másfél számmal nagyobbat adnak, ha pontosan a méretedet veszed, biztos, hogy néhány kilométer után nyomni fogja a lábujjaidat. Ha megfelelő a cipőd, futás közben meg sem fordul a fejedben a futócipőd kényelme vagy kényelmetlensége, ha már erre figyelsz, elképzelhető, hogy valami nem stimmel. Sajnos a legkörültekintőbb vásárlások során is előfordulhatnak olykor hibás döntések, minél többet futsz, annál biztosabb, hogy segítség nélkül is képes leszel a számodra legjobb futócipőket kiválasztani. Az első futócipőidet nem biztos, hogy a top kategóriás modellek közül kell kiválasztani. Persze, ha belefér a büdzsédbe, miért ne, ám az első futásaidat döntően nem ez fogja emlékezetessé tenni.

Általános szabály, hogy 1000 kilométerenként cserélni szokás a futócipőt. Ha nem követed pontosan, hány kilométer van a lábbelidben, az érzéseidre kell hagyatkozni és a látványra, amit a cipőd mutat, főleg a talp állapota árulkodik arról, ha ideje lecserélni. Ha már érzed egy futócipőről, hogy nem jó benne futni, valószínű túlhordtad.

3. Szeretnék futni, de olyan sok kellemetlenséget, már-már fájdalmat érzek futás közben és utána. Az izmaim befeszülnek, olykor görcsölnek, mit tegyek, hogy ne fájjon a futás?

A Göteborgi Egyetem új tanulmánya szerint a futók 46 százaléka lesérül az első futóév során. Azért, hogy te ne csatlakozz ehhez a körhöz, fontos, hogy betarts néhány szabályt kezdettől fogva! Melegíts be minden edzés előtt, végezz erősítéseket, hogy stabilizáld az izomzatodat és nyújts, hengerezz minden egyes edzés után legalább 10 percet. A fokozatosságnak is óriási jelentősége van abból a szempontból, hogy milyen élménnyé válik a futás hosszú távon. Ne terheld magad túl a futások gyakoriságának és a futott távok növelésének gyors emelésével, mert az hamar túledzéshez és sérüléshez vezethet. A pihenőnapok miatt pedig ne érezz bűntudatot! A futás akkor lesz élmény, ha szépen lassan, fokozatosan építkezel, mint ahogyan egy gondosan felépített ház is készül.

4. Ámulok azokon, akik hosszú évek óta futnak, mindig találnak célokat és szívesen végzik el a nehéz edzéseket, hogyan maradjak motivált tartósan magam is?

A futás olykor nagyon nehéz lehet - különösen olyankor, amikor az idő kellemetlen, fáradt vagy és nem érzed magadban az erőt arra, hogy elindulj edzeni. Többféle kapaszkodód lehet ahhoz, hogy ilyen helyzetekben is legyőzd a kifogásokat. Például találj egy olyan választ magad számára a „miért csináljam” kérdésre, ami valóban a tiéd. Bármilyen számodra fontos válasz segíthet: fontos, mert szeretnék fogyni, fontos, mert ma extra ebédet ettem és a futás csökkenti a bűntudatot, fontos, mert a kedvenc zenéim hallgathatom, amik őrületesen felpörgetnek, fontos, mert tudom, hogy jót tesz és jobban leszek utána, fontos, mert Kipchoge látszólag olyan lazán tolta le a maratont a forró Szapporóban és lett másodszor olimpiai bajnok, hogy az alja lenne a magam részéről, ha nyamvadt negyedórát sem bírnék kocogni.

kezdő futó, motiváció, edzés közösségben
Forrás: Nomadic Julien / Unspalsh

Hasznos módszer, ha a negatív gondolatokat tudatosan elengeded és megragadod a helyzet pozitív oldalát. Ha elkezded magad negatív mondatokkal bombázni, akkor egy kemény edzés tényleg még keményebbé válhat, segítsd magadat ilyenkor egy kis humorral: nincs sok olyan őrült, aki ilyen időben futna, de mekkora már, hogy én is egy vagyok közülük és nyomom itt szakadó esőben, forróságban, kora hajnal, stb… Önmagad felturbózása javítja a fizikai állapotot és a helyzet megélését, egyértelműen pozitív egyenleggel zárhatsz egy tisztán kellemetlen helyzetet így. Azt is kipróbálhatod, hogy mit mondanál egy barátodnak hasonló helyzetben: nincs kedve futni, csak mert bármi miatt, milyen gondolatokkal bátorítanád őt?

Ha már a barátokról van szó: az elszámoltathatósági futótárs mindig nagy motiváció. Az egyik legerősebb, pláne, ha tudod, hogy biztosan felhív, ha nem vagy ott a megbeszélt helyen, sőt megy érted és nálatok találkoztok, várni fog rád a ház előtt, nyomja hajnalban a kapucsengőt felzavarva ezzel mindenkit, ha nem jössz. Csak nem hagyod őt cserben! Ha most még nincs olyan barátod, akire számíthatnál, kutass fel a lakóhelyed közelében olyan futóközösségeket, ahová szívesen csatlakoznál és fuss velük minél többet. Az ott kialakult új barátságok segíthetik a privát futócélokat is.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

5. Mikor leszek én is igazi futó?

Gyakori megállapítás kezdő futóktól: én még nem vagyok igazi futó, csak most kezdtem, néha futogatok, de még nem olyan sokat, én nem tudok olyan gyorsan, meg olyan sokat futni, ha már tudok, én is futó leszek…

Mindig elgondolkodom azon, hogy mit jelent igazi futónak lenni. Igazából nem találok rá definíciót. Sokféle jelzője lehet egy futónak, de a legtöbbet maguk a futók fogalmazzák meg saját maguk meghatározására. Az az ember, aki fut – bármennyit, bárhol, bármikor, bármilyen tempóban – az futó. Ha meglátok egy futó alakot például az autóból és nem tudok róla mást csak azt, hogy futva mozog, akkor azt mondom: futó. Ezen persze a kezdő futók meglepődnek, sőt van, aki zavarba is jön, mert azt gondolják a futóvá váláshoz valami más, valami több kell annál, minthogy elkezdenek futni. Szóval kedves kezdő futó, futó vagy magad is – az első futólépésektől kezdve és óriási dolog, hogy itt vagy köztünk!