10K, 10 km, kezdő futó, edzésterv, iramtáblázat

Az első kétszámjegyű táv: a bűvös 10-es!

Forrás: Dulcey Lima / Unsplash
Az egyik legnépszerűbb futótáv 10 km a kezdő futók körében, egyrészt azért, mert már kétszámjegyű, másrészt kerek szám, amit mi futók nagyon szeretünk, harmadrészt pedig lefutni az első 10-est, fontos mérföldkő a továbblépéshez.

Ráadásul a 10K azért is izgalmas távolság, mert bőséges lehetőséget nyújt a fejlődésre is, hiszen 10 kilométert le lehet futni egy bő óra alatt, de alig több mint 30 perc alatt is. Nyilván-e két véglet között még sokféle tempóvariáció létezik, ami ugyanúgy kihívás lehet egy futó számára.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Ha még te is életed első 10-ese előtt állsz, szeretnénk számodra bemutatni ezt a szuper futótávot és bátorítunk arra, hogy vágj bele!

Mennyit kell edzened ahhoz, hogy lefusd életed első 10 kilométerét?

Attól függ, hogy milyen az általános edzettségi állapotod és mennyi időt tudsz futásra szánni. Ha teljesen kezdő futó vagy, aki múlt héten tette meg az első futólépéseket és semmilyen aerob edzést nem végeztél a múltban rendszeresen, netán van némi túlsúlyod is, akkor adj magadnak legalább 4 hetet tudatos felkészülés mellett. Fontos, hogy csak egészségesen kezdj el sportolni!

De ha például szoktál sportosan bringázni időben legalább 2-3 órát, a második futós heted végén már nyugodtan veselkedj neki egy könnyű 10-esnek. Ha bizonytalan vagy abban, hogy mikor érkezik el az idő számodra, figyeld meg a szervezeted futás közben. Hogy esik, milyen érzés 20-30-40 perc körül futni. Ha úgy érzed a futás végén, egy lépéssel sem tudsz többet megtenni, akkor még várj, ha viszont marad még erő benned, bátran vágj bele.

kezdő futó, edzésterv, iramtáblázat, 10 km, 10K
Forrás: Robert V. Ruggiero / Unsplash

Várhatóan mennyi idő alatt fogod lefutni?

Ha teljesen kezdő vagy praktikus segítség egy iramtáblázat, amit úgy tudsz használni, hogy lefutsz kényelmes tempóban 15-20 percet, majd a futott átlagtempódat alapul véve megnézed egy iramtáblázatban, hogy milyen 10 km-es időt várhatsz. Nem érdemes pusztán csak beszorozni tízzel a tempódat, mert valószínű lassulni fogsz. Ha már összegyűjtöttél némi tapasztalatot ezen a távon, felmerülhet, hogy gyorsabban lefusd, ahhoz azonban már gyorsasági edzésmunkára is szükség lesz.

Négy hetes 10 km-es edzésterv kezdő futók számára

Négy hét elég hosszú idő ahhoz, hogy javíts az edzettségeden. Csak arra ügyelj, hogy amit csinálsz, jól essen, nem érdekes, hogy milyen tempóban futsz. Az alábbi edzésterv három futós edzésnappal és két keresztedzéssel számolva készít fel a 10 km-es távra. A keresztedzés lehet erősítés, jóga, pilates, bringázás vagy gyors séta, ha kinyitnak az uszodák, akkor úszás.

Négy hetes 10 km-es edzésterv kezdő futóknak

1. hét

H. 30 perc keresztedzés vagy pihenő
K. 3 km vagy 20 perc könnyű futás
Sz. 30 perc keresztedzés vagy pihenő
Cs. 3 km vagy 20 perc könnyű futás
P. Pihenő
Szo. 5 km vagy 30 perc futás
V. 3 km tempós séta vagy pihenő

2. hét

H. 30 perc keresztedzés vagy pihenő
K. 4 km vagy 25 perc könnyű futás
Sz. 30 perc keresztedzés vagy pihenő
K. 4 km vagy 25 perc könnyű futás
P. Pihenő
Szo. 6 km vagy 40 perc futás
V. 3 km tempós séta vagy pihenő

3. hét

H. 30 perc keresztedzés vagy pihenő
K. 5 km vagy 30 perc könnyű futás
Sz. 30 perc keresztedzés vagy pihenő
Cs. 5 km vagy 30 perc könnyű futás
P. Pihenő
Szo. 8 km vagy 50 perc futás
V. 3 km tempós séta vagy pihenő

4. hét

H. 5 km könnyű futás
K. H. 30 perc keresztedzés vagy pihenő
Sz. 5 km könnyű futás
Cs. Pihenő
P. 3 km könnyű futás
Szo. Pihenő
V. 10 km teljesítése (Gratulálunk!)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/06 (digitális verzió)

Arról már sokat olvashattunk, hogy a kávéval és a koffeinnel kapcsolatban bizonyára vannak tévhiteink. Szakértőnk most nagyon alaposan rendet csinál a fejekben. Olvasd el cikkünket a stimulátor hatásról, és a jövőben biztosan megfontoltabban tolod majd a koffeint!

Teljesítménydiagnosztika. Biztosan vannak olyanok, akik első blikkre talán átlapozzák majd ezt a cikket, mert nem szeretnek belemenni a tudományos részletekbe. Van nekik egy jótanácsom! Ne tegyék! Íme egy olyan cikk a teljesítménydiagnosztikáról, amely életszerűen és olvasmányosan járja körbe a témát. Vigyázz! A végén még te is kedvet kapsz!

Hol jobb futni, Japánban vagy Amerikában? Két fantasztikus magyar futó történetén keresztül mutatjuk be, hogy milyen a futóélet a világ két, tőlünk igen távoli pontján. Néha nagyon izgalmas látni, mennyire más a kultúrája a futásnak a különböző kontinenseken, és ennek egyes elemeiből inspirálódhatunk is.

Ezen a télen nem fogunk futóversenyeken részt venni. Vagy mégis? Igen! Összegyűjtöttünk néhány nagyon izgalmas futóeseményt, hogy a járvány idején se maradjunk érmek nélkül.

595 Ft