erősítés, erősítés futóknak, erősítés haszna

Ha még mindig kétségeid lennének az erősítés haszna felől, mutatjuk az érveket, miért fontos!

Forrás: Geert Pieters / Unsplash
Cikkek sorozata szól arról, hogy miért nem jó hosszú távon, ha csak futsz, miért kell erősíteni, sőt nyújtani, pihenni és időnként keresztedzést végezni.

Ha még jobban, még gyorsabban szeretnél futni, még hosszabb távokat megtéve vajon több futóedzés lesz az, ami fokozza az állóképességet és a teljesítményt? Vagy a futás összteljesítményének javítását erőnléti edzésekkel kell kiegészíteni?

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S

NŐI LEGGINGS, MÉRET: S

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

A PatentDuo speciális, technikai anyagból készült, bokáig érő, hosszú nadrágjai kiválóan használhatók sportoláshoz (jógához, futáshoz, tornához), vagy akár hétköznapi viseletre is.

A technikai anyag speciális légáteresztő, nedvességelvezető tulajdonságú. A PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

Ha M-es méretben keresed, ITT találod

Ha L-es méretben keresed, ITT találod

Hozzá illő sportmelltartót ITT találsz!

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

13500 Ft

A Journal of Human Biology nemrégiben készült tanulmánya felvázolja, hogy az erő milyen szerepet játszik az állóképességben, az emberi szervezet evolúciója alapján, és miért kell az erősítésre fokozottan figyelniük azoknak a futóknak, akik fejlődni szeretnének.

Hogyan segíthet egy olyan mozgásforma, ami teljesen más, mint a fő sport, a futás? Ha futóként szeretnék sikeres lenni, akkor futni kell – nagyjából ezek a fő „érvek” a tisztán futással történő fejlődés mellett. Az új kutatás azonban azt mutatja, hogy a ma sportoló ember jóval többet vár el a szervezetétől, mint őseink, akik lényegében nem a sportért mozogtak, hanem azért, hogy például táplálékot szerezzenek maguknak. Ennek megfelelően kell változtatnia az edzések összetételén a ma sportoló embernek!

erősítés, erősítés futóknak, erősítés haszna
Forrás: Meghan Holmes / Unsplash

Az erőnléti edzés javítja a II-es típusú izomrostok teherbírását

A kutatás szerint több I. típusú, lassú összehúzódású izomrostunk van, mint II-es. Utóbbiak, a gyors összehúzódásúak (ebből a fajtából is többféle szerkezetű létezik) erősítő munkával fejleszthetők. Futás közben, amikor az I. típusú szálak elfáradnak, a II. típusúak tartalékot nyújthatnak.

Az emberek fizikuma alapvetően arra fejlődött, hogy testük vadászatra, takarmányozásra, gyűjtögetésre alkalmas legyen, nem pedig arra, hogy maratoni vagy a fölötti távok teljesítésére vállalkozzanak. Az ősember biztosan nem vett részt semmilyen olyan sporttevékenységben, amely nagy mennyiségű, állandóan ismétlődő edzésmunkát igényelt volna, nem is rendelkeztek olyan táplálékkészlettel, ami lehetővé tette volna a regenerációhoz szükséges visszapótlást. Az evolúciótörténetünk tanulmányozása során kiderült, hogy miért nem felel meg tökéletesen az izomfiziológiánk az olykor elvárt hosszú távú edzésmennyiség elvégzésére. Ma tehát sokkal többet kérünk testünktől, mint amennyit elődeink. Éppen ezért rendkívül fontos a II. típusú izomrostok fejlesztése erősítő edzésekkel.

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Egy ponton túl nem érdemes növelni az edzések mennyiségét

Ha az állóképességi sportolók túl sokat edzenek, akkor elkezdődik az úgynevezett interferenciahatás, ami akkor jelentkezik, amikor az erőnléti edzés károsítja az állóképesség alkalmazkodását, túlságosan nagy mennyiségű II-es izomrost fejlődik ki és kevés az I-es. Ilyenkor a megnövekedett izomtömeg révén a futó szükségtelenül megerősödik a választott célhoz. Összességében a kutatás rámutat arra, hogy az erőnléti edzés akkor javíthatja az állóképességet, ha helyesen végezzük.

Például, ha szeretnél gyorsulni, ahhoz is kell erősíteni! Ezek a gyakorlatok szuperek erre a célra:

A két legfontosabb felismerés, hogy ne vidd túlzásba az erősítést sem és igazítsd a táplálkozást a céljaidhoz. Ha ezeket betartod, akkor idővel a futások hatékonyságán is jelentkezni fog a befektetett munka.

Ha még olvasnál a témában, ezeket a cikkeket ajánljuk: