futócipő, milyen a jó futócipő, edzőcipő,

Tuti futócipőt akarok: minimál, stabil vagy neutrális legyen?

Forrás: Malik Skydsgaard / Unsplash
Kezdő futók egyik leggyakoribb kérdése, nem csoda, hisz ha beszabadulsz egy szakboltba, látható mekkora választék áll rendelkezésre csak futócipőkből.

A futás egyre népszerűbbé válásával a sportszergyártók hamar felismerték, hogy érdemes komoly munkát és forrásokat fektetni a futócipő kínálat állandó fejlesztésébe, hisz ahány futó annyiféle láb, amire a legjobb cipőt szeretné megvásárolni mindenki. A milyen típusú cipő a legjobb kérdésre ennek megfelelően millió féle válasz született már eddig is. Van, aki határozottan híve a minimalista lábbeliknek, van, aki hisz a maximális párnázottságban és stabilitásban a lágyabb futóélmény miatt és természetesen olyan is akad, akinek futócipője valahol a kettő között van.

A Footwear Science folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányban a kutatók a három cipőtípust tesztelték azért, hogy megértsék, milyen hatást gyakorolnak az eltérő lábbelik a futó testére.

A három típus közötti különbségek felmérése érdekében a kutatók „izomszimulációval” vizsgálták a futó biomechanikáját minimál, stabil és normál párnázottságú futócipőben 13 férfi futó közreműködésével. Lefilmezték a résztvevőket futás közben, illetve a futók egy nyomásérzékelő felületen haladtak, az eltérő nyomáskülönbségeket különféle módokon elemezték.

futócipő, stabil futócipő, neutrális, jó futócipő, új futócipő,
Forrás: Kristian Egelund / Unsplash

Az eredmények azt mutatták, hogy a minimál cipők használata közben megnövekedett a farizomra, a csípőre és az Achillesre eső nyomás más típusú cipőkhöz képest. A hagyományos lábbeli viszont a térdre és a térd körüli izmokra nehezedő nyomást növelte. A maximális párnázottsággal ellátott stabil cipő a bokavédelmet növelte meg (amikor a talp kifelé fordul, nagyobb nyomást gyakorol a láb belső oldalára), ez pedig nagyobb nyomást gyakorol a lábszárra, szemben más típusú cipőkkel.

Mit jelent ez a futók számára?

Ha nemrégiben vásároltál új cipőt, ráadásul teljesen új modellt választottál, és olyan kellemetlenségeket tapasztalsz, amiket korábban nem, jusson eszedbe, hogy okozhatja mindezt egy teljesen szokatlan lábbeli.

Ezen információk alapján érdemes figyelembe vennie a korábbi sérülésidet, amikor új cipőt vásárolsz. Például, ha korábban voltak térdproblémáid, akkor egy minimalista cipő jobb megoldás lehet, de ha az Achilles-ed hajlamos rakoncátlankodni, akkor egy normál csillapítású cipő a megoldás. Természetesen, ha a sérülések gyakran jelentkeznek, krónikussá válnak, fontos, hogy szakember segítségét is kérd és ne csupán a cipőválasztásra bízd a gyógyulást. Magyarul egy új és jó cipő biztosan nem oldja meg az összes problémádat.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

A melyik cipő a legjobb kérdésre tehát nincs egyetlen válasz. Minden futónak át kell esnie azon a frusztráló folyamaton, hogy 1. lábállás diagnosztikát végeztet, 2. az eredményhez passzoló cipők garmadáját felpróbálja. És még ezt követően is elképzelhető, hogy lesznek jobb és kevésbé jó vásárlásaink. Ráadásul a futócipők folyamatos átalakulása, fejlesztése miatt 1-1 márka azonos típusú cipője évről évre átalakul (újabb széria jelenik meg), ergo, mindig újra kell próbálni az azonos fantázianevű, de lényegét tekintve megújult fazonú cipőket.