futózokni,futózokni szerepe,futócipő

Futócipőre költesz, futózoknira kevésbé? Rosszul teszed!

Forrás: Getty Images
A futó számára a zokni ugyanolyan fontos a kényelem és a teljesítmény szempontjából, mint egy tisztességes futócipő, pláne hosszabb távokon. Nem is hinnéd, milyen kellemetlenségeket okozhatsz magadnak egy vacak minőségű zoknival!

Válassz okosan!

Legalább ugyanannyira érdemes átgondolni a zokni kérdést, mint a futócipőt. Még pedig azért, mert a jó futózokni hozzájárulhat számos sérülés megelőzéséhez.

Nincs értelme igazán jó futócipőt vásárolni, ha utána egy pár olcsó zoknival veszed fel!

A lábad csúszkálhat a futócipőben, dörzsölődhet, ezzel fájdalmas, sokkoló látványú hólyagokat okozhat. Ez esetben a futócipő előnyeit sem tudod kellően kiaknázni, ráadásul azt is gondolhatod, hogy a cipő okozza a sérülést és a kellemetlenséget a lábfejen.

A futózoknik – a cipőkhöz hasonlóan – sokat fejlődtek az utóbbi években. De még mindig sokan a három darab egy csomagban, csekély összegért típusú zoknikban róják a kilométereket. Valóban az olcsó futózokni ára töredéke egy jó minőségűének, ám ez a különbség a használat során is megmutatkozik.

futózokni, futózokni szerepe,futócipő
Forrás: Getty Images

Mitől más, ha minőséget veszel?

A jó futózokni eltér a szokásos sportzoknitól. Az egyik lényeges különbség már külsőre is látványos, úgynevezett hólyagálló technológiával kerülnek előállításra a jobbak. Az anyag azokon a részeken, ahol a láb jellemzően fokozottan hozzádörzsölődik a cipőhöz, vastagabb és puhább. Ez a dupla-tripla réteg elnyeli a súrlódást és elvezeti a nedvességet, ami alapvetően segít abban, hogy kellemetlen vízhólyagok ne tudjanak kialakulni futás, hosszú versenyzés közben sem.

A talp kialakítása is futásspecifikussá teszi a jó futózoknit, a lábujjak és a sarok alatt vastagabb, párnázottabb az anyag, az elv pedig az, hogy nagyobb védelmet nyújtson azokon a területeken, ahol a legnagyobb becsapódás éri mozgás közben. Olyan anyagból készülnek, ami beletapad a futócipőbe, nem csúszik el a lábfej.

A lábujjak és a körmök megóvásában is szerepe van: a varrásnélküli darabok nem nyomják meg ezt az érzékeny részt. Talán nem véletlen, hogy olyan sok futónak vannak esztétikai problémái ezen a területen.

Szintén a sérülésektől való megóvás a cél azzal, hogy fentről lefelé is találhatóak extra párnázott és megerősített területek a boka környékén, ezek mintegy erős kötés védik a bokát, segítenek megakadályozni azt, hogy a természetestől eltérő mozgások megtörténjenek futás közben (bicsaklás, csavarodás).

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

Különbség van a jobb és bal láb között, ezt figyelembe is veszik és nem véletlenül készül eltérő darab az egyik és másik lábfejre, ráadásul külön férfiak, nők és gyerekek számára – a súlykülönbségekkel is számolva.

futózokni, futócipő, terepfutás
Forrás: Getty Images

Ha terepen futsz, azért is van óriási jelentősége mindennek, mert a lábfej mozgások jóval intenzívebbek, mint sík, egyenletes iramú futás mellett. Minden körülmény számít akkor, amikor végigcsináltál egy jó felkészülést és szeretnél tőled telhető tisztességes eredményt elérni egy fontos versenyen.