láb,lábfej,egészség,vízhólyag

Így kezelheted és előzheted meg a vízhólyag kialakulását a leghatékonyabban

Forrás: Getty Images
A futók jól ismerik a vízhólyagokat, nyáron pedig, mivel fokozottabban izzadunk, még könnyebben kialakulnak sajnos...

A vízhólyag tulajdonképpen úgy jön létre, hogyha egy pontot a bőrfelületen folyamatos dörzsölődés vagy nyomás ér, a tested válaszként a vízhólyaggal reagál. Főként a lábfejen alakul ki, maraton- és ultrafutók ismerik leginkább, de a nemfutók is találkozhatnak vele, például egy rosszul megválasztott cipő miatt. Nyáron, mivel jobban izzad a lábunk, fokozódik a kidörzsölődés veszélye, nem csak a lábfejen, de a test egész területén.

vízhólyag,lábfej,lábujj,láb
Forrás: Getty Images

Ezek a legfontosabb lábápolási szabályok, ha szeretnéd megelőzni vízhólyag kialakulását:

  1. A legfontosabb, hogy véletlenül se fuss műszálas zokniban, hanem csakis technikaiban, és tutira a te méreted legyen.
  2. Ugyanez vonatkozik a cipőre is: olyan futócipőt válassz, ami tényleg a te lábadra való, és méretben is tökéletes.

  3. Ápold a lábfejed! Minél puhább és egészségesebb a bőr rajta, annál jobban ellenáll a dörzsölődésnek és nyomásnak is. Esténként krémezd be avokádóolajjal vagy speciális lábkrémmel.

  4. A nyári időszakban (vagy ha hajlamos vagy a vízhólyag képződésre, akkor egész évben), használj kidörzsölődésgátló stiftet vagy krémet, esetleg vazelint. Ne kend be vele az egész lábfejed, mert akkor meg csúszkálsz majd a zokniban, de kritikus pontokat igen.

  5. Ha tudod, hol szokott főként kidörzsölődni a lábfejed, akkor nagyobb távok előtt ragaszd le megelőzésként sebtapasszal, így megvédheted a területet a vízhólyag kialakulásától.

  6. Mindig nagyon figyelj arra, hogy rendesen bekösd a cipődet, sokaknál az szokott lenni a probléma okozója, hogy túl lazára vagy szorosra húzzák.

És mitévő legyél, ha kialakult?

Kétféle lehet: egyfelől van, hogy nagy és fájdalmas, lépni sem tudsz miatta. De, az is lehet, hogy picike és nem annyira zavaró. Ez utóbbi esetben bőven elég naponta lefertőtleníteni a környékét, akár leragasztani, és szépen megvárni, hogy felszívódjon. Azonban a nagyobbak esetében érdemes kiszúrni egy vékony, steril tűvel, majd naponta többször fertőtleníteni, és leragasztani (ha akkora, akkor akár rendesen be is kötni). Jó még, ha veszel a gyógyszertárban magnézium-szulfátot, feloldod vízben, és abban áztatod pár percig a lábad, ez is csökkenti a gyulladás kialakulásának kockázatát és felgyorsítja a gyógyulást. Óvatosan nyomkodd ki belőle az ujjaddal a felgyülemlett vizet, ne egyszerre akarj tőle megszabadulni, hanem szép fokozatosan.

Reméljük, nem gyakran gyűlik meg vele a bajod!