karantén,futócipő vásárlás,online vásárlás

Tippek online cipővásárlásához

Forrás: Getty Images
Jelenleg az online vásárlás a legbiztonságosabb és az egyetlen módja annak, hogy például új futócipőt vásárolj. De vajon mire érdemes odafigyelni, mielőtt megnyomod a rendelés gombot?

1. Légy tisztában a helyes méretválasztással!

Ha rossz a méret – főleg, ha kicsi – használhatatlan lesz a cipő, ez nem vitás. Alapszabály, hogy az utcai méretnél legalább 1 számmal nagyobbat kell választani. Ám előfordul, ha másfél, sőt kettő számmal sem baj, ha nagyobb a cipő. Ha például várandósság utáni újrakezdő vagy, simán nőhetett a normál méreted is, tehát először ellenőrizd le, hogy a korábbi futócipőd és az utcai lábbelik jók-e most is. A futócipőnél nem lehet szempont, hogy a kisebb, keskenyebb fazonban jobban mutat a láb, egyszerűen képtelenség futni olyan cipőben, ami alapvetően kényelmetlen.

karantén,online vásárlás,futócipő
Forrás: Getty Images

2. Olvasd át a cipőről írt véleményeket, teszteket!

Folyamatosan változik 1-1 modell az évek során. Hiába volt kényelmes például a Nike Pegazusa 5 évvel ezelőtt számodra, lehet, hogy a mostani széria már nem adja ugyanazt az élvezetet futás közben. Vannak cipők, amelyek kifejezetten keskeny kaptafájúak, mások pedig szélesek, a párnázottság szempontjából is jelentős eltéréseket találhatsz. Ezekre a cipők leírásánál és a kapcsolódó véleményeknél sok hasznos információ található. A saját lábfejed a mérvadó, tehát egy jellemzően széles lábfejre való cipőt nem érdemes keskeny lábra megvenni, még akkor sem, ha egyébként nagyon szép. A szubjektív cipőtesztek – ha találsz ilyet a számodra érdekes cipő esetén – szintén nagyon hasznosak és általában kellően informatívak ahhoz, hogy segítsenek a döntésben.

3. Szűrj rá arra, amit konkrétan keresel!

Minden futócipőt árusító webáruház szűrőfunkciókkal ellátott, ezt érdemes is használni, így kerülhető el biztosan, hogy ne fuss bele egy terepfutócipőbe, ami Gore-Tex anyagú és neutrális, miközben stabil cipőkben futsz és aszfalton. De ugyanilyen fontos lehet a drop kérdése, amiben a megszokáson túl az is dönt, hogy milyen a futóstílusod: a lábfejed elülső, középső vagy sarok részére érkezel. Ha most vásárolsz először cipőt interneten keresztül, ne vegyél másfajta paraméterekkel bírót, mint, amiben korábban futottál és bejött számodra. Ezek persze triviálisnak tűnő dolgok, ám sok bosszúságot okozhatnak, ha otthon, próba közben vagy az első futások után derül ki a rossz választás és intézheted a visszaküldést vagy a továbbadást.