futás,kánikula

Kezdő vagyok, hogy fussak a nagy melegben? A futóedző 3 szabályát érdemes betartanod!

Forrás: Getty Images
Végre itt a nyár, a kánikula, ám ez nem kell, hogy eltántorítson a futóedzésektől! Persze hőségben futni nem gyerekjáték, viszont sokkal könnyebb lesz az edzés, ha betartod a legfontosabb szabályokat!

Ha minden évszakban rendszeresen futsz, akkor a tested valószínűleg már kiválóan alkalmazkodott minden időjárási körülményhez, így a nyári meleg sem fog különösebben megviselni.

Kezdőként azonban sokkal több dologra kell odafigyelni a nyári edzéseknél, mint az év többi szakaszában. Kánikulában futni nagyon nem könnyű, és bár iszonyú élvezeteses, mégis komoly bajokat okozhatsz a testednek, ha nem tartod be az alapvető szabályokat.

Sipos Fanni futóedző szerint ha mostanában kezdted a futást, nyáron se hagyd abba az edzést, ám a következő 3 dologra nagyon figyelj oda!

1. Nem mindegy, mikor futsz

Persze először is a napirend az, ami meghatározza, mikor veheted fel a futócipőt, de nem kérdés, hogy próbáld a nap közbeni órákat hanyagolni az edzés szempontjából! ,,Van, akit nagyon megvisel a meleg, van, aki pedig kimondottan imád kánikulában futni.

Azoknak, akik nehezen tolerálják a meleget, érdemes nyáron kora reggel felkelni, mert ilyenkor van egész nap a leghűsebb, ráadásul a teljesítményünk is sokkal jobb a friss levegőn.
futás,hőség
Forrás: GettyImages

Esténként sajnos nem hűl vissza eléggé a levegő. Persze az esti futás is jobb választás annál, mint hogy nap közben indulj futni, de ha teheted, a reggeli órákban tudd le az edzést!"

2. Legyél türelmes magaddal!

A meleg ismét egyik hétről a másikra érkezett, ehhez pedig nem könnyű alkalmazkodnia a testünknek. Ezért is kulcsfontosságú a türelem!

A szervezetnek időre van szüksége, hogy a hőháztartás hozzászokjon ehhez a melegebb időjáráshoz. Azt tapasztaltam a sportolóimnál, hogy legalább 3-4 hét mindnekinek kell, mire hozzáadaptálódik a meleghez.

3. Mindig legyen nálad frissítő!

,,Nyáron akár már az egy órás futáshoz is vigyél magaddal frissítőt, vagy kalkuláld bele, hogy melyik kútnál állsz meg. Apró dolognak tűnhet, de ha lehet, fuss olyan oldalon, ahol van árnyék. Használj baseball sapkát és napvédő krémeket is! Már vannak kimondottan sportoláshoz kifejlesztett sport naptejek, ezek nem távoznak izzadással. Nyáron sokkal többet izzadunk, ami nem csak fokozottabb folyadékpótlást, de az ásványi sók pótlását is megkívánja."