dehidratáció,folyadékbevitel,hidratáció

A dehidratáció elbutít: még egy ok, hogy eleget igyál!

Forrás: Getty Images
Nem győzünk arról írni, miért fontos a megfelelő folyadék fogyasztás! Azon túl, hogy az egészségügyi állapotunkat nagyban befolyásolja, a futóteljesítményünkre is hatással van, most pedig egy újabb sokkoló információ derült ki!

A Georgia Institute of Technology legújabb tanulmányából derült ki, hogy már egy minimális dehidratáltság is hatással van az agyműködésre, és hosszú távon elbutít. Egy vizsgálatban 33 korábbi tanulmányt vetettek össze, amelyek a dehidratáció és kognitív folyamatok kapcsolatáról szóltak. Ezt a következtetést vonták le: Több mentális képesség szignifikánsan romlott már 2%-os dehidratációnál is. (Ez pedig egy forró, nyári hosszú futásnál simán előfordulhat, ha nem figyelsz oda.)

Épp azok a területek károsodnak ilyenkor, amelyeket a munkában használsz: a logikus gondolkodás, a koncentráció biztosan kárt szenved, de nehezebben megy a tervezgetés és ötletelés is biztosan nehezebben megy tőle.

És, azt már biztosan tudod, hogy a futóteljesítményedet is rendkívül lerontja a dehidratáció: jobban felmegy a pulzusod, sokkal nehezebben dolgoznak majd az izmaid... és hasonlók. Ráadásul a sportolás fokozza a szervezet dehidratáltságát is, így mindenképpen fontos, hogy ne csak a futások alkalmával, de minden nap odafigyelj a folyadékbevitelre. Ezzel pedig olyan sok pozitív hatás érkezik, amit felsorolni is nehéz!