futás,verseny a hőségben,futás a hőségben

Mire figyelj, ha a hőségben mész versenyezni?

Forrás: Getty Images
Ez a nagy meleg rengeteget kivesz belőlünk, nehezebben alszunk, és persze nehezebben megy a futás is.

Amikor arról beszélünk, hogy futás a hőségben, elsőként az szokott felmerülni, hogy ne ilyenkor akard kihozni magadból a maximumot, menj kora reggel, vagy esetleg az erdőbe, ahol hűvös van. De mi van akkor, ha versenyezni mész, amikor sem a helyet, sem az időpontot nem befolyásolhatod, és attól is eltekinthetünk, hogy „ne ilyenkor akard kihozni magadból a maximumot”?

  • Az egy általános tanács, hogy a verseny előtti napokban fektess nagyobb hangsúlyt a hidratációra, azaz 2-3 napig emeld meg a bevitt folyadék mennyiségét. Nos, ebben a melegben a megemelt adagra még rátehetsz fél litert, de akár egy picivel többet is. (Túlzásba sem szabad esni, mert az túlhidratáláshoz vezet.) Jó, ha már ilyenkor is fogyasztasz izotóniás italokat, esetleg kókuszvizet.

  • Legyen nálad sótabletta a versenyen akkor is, ha amúgy nem szoktál használni, mert nagyobb távok esetében nagyon gyorsan felborulhat a sóháztartásod.

  • Sokan szeretik a versenyen a rendezvény hivatalos pólóját viselni, de ezt most mindenképpen felejtsd el: a legkönnyebb technikai trikódat vedd fel, azt a fajtát, ami leheletvékony, és alig érzed, hogy rajtad van.

    Akkor is vegyél fel sapkát, ha amúgy nem kedveled, mert ha a tűző napon zajlik a verseny, seperc alatt napszúrást kaphatsz. Vizezd be jól, és a frissítőpontokon mindig nedvesítsd ve újra.

  • Ne csak a frissítőpontokon igyál, hanem legyen nálad egy kis flakon víz is, és kortyolj bele minimum húsz percenként.

  • A legvilágosabb ruháidat vedd fel, mert azok nyelik el a legkevesebb hőt, és ez rengeteget számít a hőérzeteden.

Utána a legjobb lenne egy jó nagy csobbanás, vagy legalább egy kis „slag alá állás”, hogy felfrissülhess!