Borítókép: Mesterhármas hosszú futás utánra

Mesterhármas hosszú futás utánra

Forrás: getty images
Ha túl vagy a hosszú futáson, biztos, hogy nagyon örülsz neki. Azonban nem árt, ha utána nem dőlsz le egyből a kanapéra, hanem szánsz néhány percet a következő dolgokra is.

Már csak azért is, mert a következő tanácsok kulcsfontosságúak a regeneráció szempontjából.

1. Egyél!

A keményen dolgozó tested megérdemli, hogy megfelelő tápanyagokkal támogasd a hosszú futást követően. Ne nyúlj a csoki és az édességek után, először a szénhidrátokat pótold, amik az üzemanyagot biztosították számodra az edzés során. A banán, bogyós gyümölcsök, rizs, kenyér és tészta például tökéletesek erre a célra. Ezen kívül persze fehérjét is érdemes fogyasztanod, ami lehet csirke, hal, hüvelyesek, vagy akár steak is. Ha nincs időd a főzésre, egyél meg egy fehérjeszeletet, vagy igyál egy shake-et.

2. Igyál!

A folyadék utánpótlása is fontos, az elektrolitok szempontjából is. Hosszú futások után érdemes sportitalt innod, de a kakaó is jó választás, hiszen ez szénhidrátokkal és fehérjével is ellátja a testedet. Törekedj arra, hogy a nap további részében is megfelelő mennyiségű vizet fogyassz, ne csak közvetlenül edzés után igyál.

3. Nyújts!

Rengeteg nyújtás közül választhatsz, amiket edzés után elvégezhetsz. A nyújtás egyébként azért fontos, hogy megőrizd az izmaid rugalmasságát és megelőzd sérüléseket, valamint a másnap jelentkező izomlázat is. Itt rengeteg hasznos gyakorlatot találsz.

Ha ezt a hármast nem felejted el, biztos, hogy másnap sem lesz problémád a járással.

Olvasnál még a témában?