pilates,core izmok

Bivalyerős core izmokra vágysz? Ismerkedj meg a pilatessel: találtunk 4 szuper videót kezdőknek

Forrás: Getty Images
Van jó oldala is az otthonlétnek: most lehet, hogy több időt és kedved van olyan edzésformákat kipróbálni, amiket eddig nem akartál. A pilates tényleg mindenkinek tökéletes: nagyon megerősíti a hát, a has és a törzs izmait, ezzel látványosan segít a futóteljesítmény növelésében!

Ugye tudod, hogy nem csak futással javíthatod a futóteljesítményedet, de nagyon kell a nyújtás, az erősítő edzés és a törzsizmok megdolgoztatása is, hogy fejlődhess?

A pilates erre tökéletes. Ezt a mozgásformát eredetileg Joseph Pilates alakította ki sérült katonák rehabilitására. Jó ideje már a táncosok is intenzíven használják a mozdulatsorokat, mára pedig már olyan népszerű lett, hogy számtalan edzésfajta építi be az óráiba a pilates elemeit. Alapelemei az egyensúlyérzékelés fejlesztése, a nyújtás, a saját testsúlyos erősítés, de főlég a tartásjavítás: minden egyes gyakorlat ugyanis a core-izmokat állítja a fókuszba.

Ha teljesen kezdőként, otthon, edző nélkül vágsz bele, nagyon ügyelj arra, hogy:

  • alap pilates gyakorlatokkal kezdj
  • ne terheld túl magad, csak addig végezz egy gyakorlatot, amíg jól esik
  • folyamatosan koncentrálj a core-izmok megfeszítésére
  • és törekedj az instrukciók alapján a gyakorlatok helyes kivitelezésére.

Ideális, ha cipő nélkül, zokniban vágsz neki az edzésnek, kényelmes ruhában, amiben a nyújtásokat is elvégezheted.

A következő videók tökéletesek arra, hogy elkezd megismerni a pilates csodálatos világát!

Alapgyakorlatok 13 percben

Selena Gomez edzője, Amy Davis állított össze egy gyakorlatsort az alap pilates mozdulatokból 13 percben. Ha gyorsnak érzed a mozdulatokat, bátran végezd őket lassabban, és koncentrálj a helyes kivitelezésükre!

30 perc pilates a talajon

Ha kicsit hosszabb edzésre vágysz, szerezz egy matracot, de a szőnyeg is megteszi: jöhet a fél órás pilates óra, ami után garantáltan érzed majd a törzsizmokat!

1 óra pilates középhaladóknak

A következő, 60 perces gyakorlatsorral tökéletesen karban tarthatod a kritikus területeket, és ne feledd: a pilates nem csak nőknek szól, férfiak is simán végezhetik, sőt, nagyon sok pilates oktató kerül ki a férfiak közül is. Pároknak is tökéletes program a közös pilates!

+1: Pilates extra a hasizmokra

A pilates alapvetően hasizomedzés, hiszen a core izmok kapják a gyakorlatokban a főszerepet, de mutatunk egy 10 perces sort, ami célzottan, kőkeményen megdolgozhatja az egyenes és a ferde hasizmokat is.