biciklizés,spinning

5 érv, hogy a bringázás és a spinning remek keresztedzés

Forrás: Getty Images
Mire esküszöl, ha szóba jön a keresztedzés? Netán eddig nem vetted rá magad, hogy a futás mellé mást is beiktass? Pedig érdemes, ha másért nem is, a teljesítmény javulása miatt mindenképp - meg persze kell a változatosság az edzésben is!

Az erősítő edzés nagyon fontos, ha sokat futsz, a TRX és az úszás is kiváló keresztedzések - most azonban, ha ezeket nehezen tudod megvalósítani, akkor jöjjön a bringázás kint vagy akár bent, a 4 fal között! Persze a benti biciklizéshez nem árt, ha van otthon egy spinning bicajod, vagy az ameriaiak kedvence, a Wattbike, de az is tökéletes, ha a szabadban bicajozol. A lényeg, hogy csináld, szánj rá időt, mert szuper hatásai lesznek a futásaidra!

Javítja a teljesítményt

Dr. Thomas Miller, a Programme to Run szerzője korábban készített egy tanulmányt, ami alapján arra a megállapításra jutott, hogy a helyhez kötött kerékpárokon, vagyis például a spinning vagy Wattbike bicikliken a magas intenzitású interval edzések átlagosan négy perccel javítják a futók 10K-s teljesítményét, ha a sportolók hetente legalább egyszer, 6 héten át használják az eszközt.

Ez az edzés ugyanis úgy dolgoztatja meg a core izmokat, a comb és farizmokat, hogy nem terheli az ízületeket.

biciklizés,keresztedzés
Forrás: GettyImages

Segít megakadályozni a sérüléseket

A futás során, illetve a sok futás miatt igencsak megnő a sérülések esélye, ám a biciklizésben épp az a jó, hogy a futóizmokat erősíti az ízületek terhelése nélkül, így ad egyfajta védettséget azzal, hogy ezek az izmok jobban bírják a terhelést. Ha épp sérülésből épülnél fel, akkor is tökéletes a kerékpározás, ráadásul állóképességi edzés is, így hasonlóan terheli a szívet és az érrendszert, mint a futás.

Növeli a kitartást

Egy háromórás futás sokak számára kivitelezhetetlen, feltéve, ha nagyon edzett vagy. Ám egy háromórás biciklizés már sokkal jobban elképzelhető a legtöbb ember számára, és egy alacsonyabb intenzitású biciklizés akár 3 órán át közel sem terheli meg annyira a testet, mint ugyanennyi futás. Ha sérülésből épülsz fel, különösen jó a biciklizés, mert ezzel is növelheted a hosszútávú állóképességedet, javíthatod vele a pulzusodat, és kalóriaégetésnek is csodás.

Igazi aktív regenerációs edzés

A kerékpárversenyzők mindig csinálnak egy alacsony intenzitású biciklizést, hogy könnyebben távozzanak a méreganyagok a lábaikból. Ugyanez a futóknál nem ennyire hatékony, így miért ne próbálnád ki azt, hogy egy hosszú futás után te is biciklin vezetsz le? Ezzel jelentősen csökkentheted a késleltetett izomfájdalmat, így sokkal jobb állapotban lehetsz a következő futóedzéseden!

Célt adhat

Akármennyire is imádod a futást, néha bizony kell egy kis szünet, hogy megmaradjon a motiváció. Ez különösen fontos a futási szezon végén, amikor a testnek és a léleknek is kell egy kis feltöltődés. Ilyenkor szuper ötlet beiktatni a kerékpározást, ami után még keményebben tudsz majd nekiállni a futóedzéseknek, és azt fogod tapasztalni, hogy közel sem mennek annyira rosszul a futások, mint legutóbb, amikor a pihenőidőszakban a kanapén heverésztél.

Bicajozásra fel!