jóga,futás,edzés

7 meggyőző érv, hogy a jóga az egyik legjobb keresztedzés futóknak

Forrás: Getty Images
Szívesen választanál valami igazán hatékony keresztedzést a futás mellé, pláne az őszi-téli szezonban, amikor nehezebben veszi rá magát az ember a szabadtéri sportra? A jóga az egyik legjobb opció - el is áruljuk, miért!

Te mi alapján választasz edzést a futás mellé kiegészítés gyanánt? Az erősítő edzések nagyon kellenek, viszont a nyújtás talán még jobban, pláne akkor, ha rendszeresen futsz. A jógától a fentieket mind megkapod: ha a megfelelő órát választod, erősítesz és nyújtasz, lazítasz is, mellette az agyadat is kicsit kikapcsolhatod, és hihetetlen módon javítja és fejleszti a koncentrációs képességeket és az egyensúlyérzékelést.

De lássuk, egy futónak miért is érdemes ezt az ősi mozgásformát választania keresztedzésnek!

1. Csökkenti az izomfeszülést

Sokat fáj a hátad az irodai munkától, rengeteget hajolgatsz, és kivan tőle a derekad? A jóga kiválóan lazítja a beállt testtájakat, oldja a feszültséget, és a váll területére kifejezetten jótékony hatással van - ez a rész az, ami általában a legjobban megsínyli az ülőmunkát. Azért is fontos a nyújtás, mert ha rendszeressé teszed, jelentősen csökken a sérülések esélye, és az izomfeszülés okozta sérülések is ritkábbak lesznek.

2. Erősíti az immunrendszert

Ha hajlamos vagy a megfázásra, fejfájásra és torokfájásra, akkor valószínű, hogy ezek nagyon is összefüggnek; a legtöbbüket általában a kevés alvás, a sok munka okozza, és az, hogy két végén égeted a gyertyát. Viszont ha minden nap akár csak pár percre is, de beiktatsz egy kis jógagyakorlást, csökkentheted a stressz-szintedet, ami segít a fenti problémák leredukálásában. Már csak azzal, ha megtanulsz helyesen lélegezni, és figyelsz a mély légzésre, sokat teszel azért, hogy megfelelő oxigénhez josson a tested.

jóga,edzés,keresztedzés
Forrás: GettyImages

3. Javítja az agy működését

Nem vicc - a jóga okosabbá tesz! Tanulmányok kimutatták, hogy a jógagyakorlás során fellépő meditatív állapot rendszeressé tétele megvastagíthatja az agykérget - az agy azon részét, amely ellenőrzi a tudatosságot, a figyelmet, az emlékezetet, a gondolatokat és a nyelvet. Ezáltal javul az agyi teljesítmény is minden szinten!

4. Igazi csodaszer puffadás ellen

A jógapózok gyors és hatékony ellenszerei a puffadásnak: a vérkeringést javító és a test nyújtását elősegítő gyakorlatok ugyanis nagyon jók arra, hogy a gázok és a víz mihamarabb távozzon a szervezetből.

5. Megtanít lélegezni

Futóként nagyon sok múlik a helyes légzésen, a jógának pedig ez az egyik alappillére. A jóga gyakorlásával kinyújtod a testedet, a mellkasnyitások következtében teljes és mély lélegzetet tudsz venni, a helyes oxigénfelvétel pedig elemi fontosságú a test minden egyes sejtjének.

6. Fokozza az izzadást

Próbáltad már a hot vagy a Bikram jógát? Ha haladó vagy, és bírod a meleget, érdemes ellátogatnod egy-két ilyen órára, mert fantasztikus a méregtelenítő hatásuk a rengeteg izzadás miatt, ráadásul a melegben történő mozgás szuper kihívát jelent. Nem mellesleg a sok izzadás a bőrre is csodás hatással van!

7. Testre szabottan választhatsz jógafajtát

Rengeteg féle jógaóra létezik, kezdve a dinamikustól az egészen statikus gyakorlatokat felvonultató órákig. Vannak kemény óratípusok, léteznek sokkal inkább nyújtó jellegűek, és vannak azok, amik minden téren igazi kihívát jelentenek. Válaszd ki a hozzád legjobban passzolót aszerint, hogy a te tested épp mire vágyik!