futni, futás,

4 dolog, ami segít, hogy még motiváltabb legyél 2021-ben!

Forrás: Unsplash/ Emma Simpson
Sokakat kiver a víz az újévi fogadalmaktól, hiszen edzeni nem csak most kell, és az sem jó, ha pár hétig tart a fellángolás. Ám a fogadalmak mégis hasznosak - ha jól bánsz velük, segítenek motiváltnak maradni. A következőket érdemes megfogadni!

Legyen kitűzött célod januárra

Kis lépésekben haladj, ne akard 4 hét alatt megváltani a világot. Tűzz ki egy célt, amit az év első hónapjában megpróbálsz megvalósítani. Lehet, hogy nem kedveled a téli futásokat, ezért nem edzel egy jó ideje, de tudd: a téli futásokhoz bármikor hozzá lehet szokni, ám ehhez kell a rendszeresség. Ha az a célod, hogy tényleg odateszed magad, határozd meg, hogy egy héten hányszor mennél futni. Kezdheted rövid távokkal, csak indulj el. Ha eldöntötted, hogy mondjuk minden másnap megpróbálkozol 4k-val, akkor próbálj azonos időben menni, így könnyebben válik rutinná a futás. Megszokod a fényviszonyokat, és nagyjából tudni fogod, hogyan öltözz fel.

Ha pedig képes vagy rutinná tenni ezt a heti 3-4 alkalmat, februárban akár a távot is növelheted majd.

Próbálj "fenntarthatóbban" futni!

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetbarát dolgok, így ha épp futóruha vásárlás előtt állsz, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni. Ha ugyanis elkezdesz sokat futni, érdemes olyan holmikat beszerezni, amik egyrészt jobban bírják a strapát, másrészt nem termelsz annyi szemetet, mintha az olcsó, pár hónapig egyben maradó holmik között válogatsz.

Talán meglepően hangzik, de azt sem árt mérlegelned, a sok edzés miatt mennyi vizet használsz, illetve milyen termékekkel ápolod a bőrt. A sok edzés sok fürdést eredményez, ezért nem baj, ha megismerkedsz a környezetbarátabb tisztálkodási eszközökkel.

Regisztrálj a vágyott versenyre!

Sokaknál az elmúlt hónapokban elmaradt versenyek miatt jelentősen csökkent a motiváció. Futni viszont nem a verseny miatt kell, hanem magad miatt, és remélhetőleg idén lesz lehetőséged megmérettetni magad. Ha van lehetőséged rá, regisztrálj egy versenyre, amire régóta vágysz - legyen az egy félmaradton vagy egy ultra. Biztosan lesznek még versenyek virtuálisan is, talán az év második felében meg is rendeznek néhányat, a lényeg, hogy legyen célod. Ez mentálisan nagyon sokat számít, plusz így lesz motivációd edzéstervet követni, komolyan készülni. A befektetett munka ugyanis nem vész el, még akkor sem, ha esetleg 2021-ben sem rendeznek sok futóversenyt.

futás,edzés,
Forrás: Unsplash/ Capstone Events

Mit szólnál egy futóklubhoz?

Lehet, hogy személyesen is megoldható, lehet, hogy csak virtuálisan lesz lehetőséged csatlakozni, a lényeg, hogy egy futóklub sok mindenben segíthet. A barátság és egymás támogatása, új útvonalak és események felfedezése - számtalan előnnyel jár, ha egy csapathoz tartozol. Ha eddig magányosan futottál, lehet, hogy elsőre furcsa lesz ezt több emberrel csinálni, de mi lehet a legrosszabb - pár alkalom után legfeljebb kilépsz... Ha viszont megtetszik a csapatban futás, ráérzel az ízére, lehet, hogy innentől eszedbe sem jut majd egyedül futni. És ne feledd: a csapat nagyon motiváló tud lenni!