futás,legevő

Egyre többször érzed, hogy ég a tüdőd, ha a hidegben futsz? Tehetsz ellene!

Forrás: Getty Images
Az őszi-téli futások alkalmával a száraz levegő és az egyre hidegebb hőmérséklet bizony küzdelmessé tehetik a légzést edzés közben. De némi rákészüléssel sokkal élvezetesebb lesz a kinti edzés - fogadd meg a bostoni futóedző tippjeit!

A tengeri levegőn, kellemes, se nem túl meleg, se nem túl hideg időben futni egészen fantasztikus, de keveseknek adatik meg, hogy csakis tökéletes körülmények között edzhessenek. A test viszont hihetetlen módon képes alkalmazkodni minden körülményhez, és ebbe a téli futások is beletartoznak. A hideg levegő se tartson vissza, viszont ha nem akarod, hogy a torkod kaparjon, a tüdőd égjen, és élvezhetetlen legyen az edzés, akkor készülj fel megfelelően.

A bostoni futóedző, Alexandra Brillaud nemrég elárulta, ő miket javasol vendégeinek azért, hogy a sokszor kellemetlen időjárási körülmények ellenére se adják fel a kinti futást.

Hidratálj!

Nem csak a kánikulában kell ám sok folyadékot inni, sőt: télen legalább ennyire, ha nem jobban kell erre odafigyelni! Persze a hidegben nehezebben szomjazik meg az ember, nem is kívánja annyira a hideg vizet, mint a hőségben, plusz mivel úgy érzed, nem is izzadsz, vagy jóval kevesebbet, így talán elhanyagolod a pótlást. Viszont ahhoz, hogy a test megfelelően kezelje a hideg, száraz levegőt, a hidratáció kulcsfontosságú. Ha reggelente futsz, felkelés után kezdj egy nagy pohár vízzel, hogy csökkentsd a test kiszáradását. Ha délután vagy este indulsz edzeni, akkor is legyen nálad vizespalack, hogy folyamatosan tudj belőle pár kortyot inni. Hidd el, ez nagyon kell a testednek!

hidratálás,ivás
Forrás: GettyImages

Tartsd melegen az érzékeny területeket!

Ha csak egy sál van kéznél, akkor azzal tekerd jól körbe a nyak területét futáshoz, viszont ha tényleg figyelsz magadra, akkor beszerzel egy futómaszkot a hideg időre. Elég, ha a szemek és a száj kilátszanak belőle. Már a legnagyobb sportmárkák is készítenek speciális futómaszkokat vagy nyakmelegítőt, és ez nem csak afféle divat-dolog. Pláne, ha a torkod érzékeny a hidegre!

Lélegezz jó mélyeket!

Futás közben koncentrálj arra, hogy hosszan, mélyen vedd a levegőt. Az égő érzés ugyanis abból adódik, hogy sokan futáskor csak kapkodják a levegőt, míg mondjuk séta közben lassabban, mélyebbeket lélegeznek. Próbáld az orron keresztül beszívni a levegőt, és a szájon át kifújni, és szívd tele annyi levegővel a tüdőt, amennyivel csak tudod.

Még mindig megmarad az égő érzés? Jó, ha tudod, hogy ez nem a hideg, hanem a száraz levegő miatt van. Épp ezért kell párásítani, ami már a szájban és az orrban megtörténik, viszont télen ehhez több idő kell, eleinte még a légzés még melegítés helyett lehűti a tüdőszövetet. Szóval ne aggódj, az első pár perc a legnezebb, utána, ha tényleg jó mélyeket lélegzel, sokkal könynebb lesz az edzés.

Vegyél vissza a tempóból!

Ne legyen lelkiismeret furdalásod azért, ha kicsit lazábbak az edzéseid a hidegben. Ha a fenti tanácsok sem segítenek, és még mindig megvan a kellemetlen, égő érzés, akkor hagyd a laza futásokat szabadtérre, és inkább benti, futópados edzéseken fuss keményebben. A lényeg a folyamatos edzés, és az, hogy annyit és úgy fuss, hogy az még a testednek is jó legyen.