futás,futás kezdőként,futók

4 dolog, amit minden kezdőnek be kellene tartania, és 4, amit jobb lenne elfelejteni

Forrás: Getty Images
Ha elkezdtél futni, egy csodálatos utazás áll előttted, és tényleg megváltozik az életed. Ám nagyon nehéz elveszni az információkban!

Ha azonban ezt a négy dolgot szem előtt tartod, jó úton indulhatsz el:

 1. Tudd, miért is futsz!
  Mindegy, hogy az a célod, hogy fittebbé válj, szeretnél teljesíteni egy kitűzött távot, leadni pár kilót vagy jó példát mutatni a gyermekednek – kell valami, ami segít, hogy a motiválatlanabb időszakokban is kitarts a futás mellett. Így mindenképpen érdemes ezt időről-időre tudatosítani magadban.

 2. A bemelegítés és nyújtás ne maradjon el!
  Ezt a két dolgot már a kezdetektől építsd be a futásaidba, akkor is, ha mindössze 5-5 percről beszélünk. Így elkerülheted a sérüléseket és sokkal könnyebben fejldősz majd, ami még lelkesebbé tesz!

 3. Találj egy közösséget!
  Nagyon jó egyedül futni (is), hiszen ez egy tökéletes énidő, de szuper hatással lesz a motivációdra és a fejlődésedre is, ha rendszeresen ellátogatsz egy futóközösségbe, ahol olyan emberekkel ismerkedhetsz meg, akikkel kitárgyalhatod a futással kapcsolatos gondolataidat.

 4. Kell egy jó futócipő!
  Könyörögve kérünk, hogy ne egy random tornacsukában gyűjtögesd a kilométereket, hanem áldozz arra, hogy legyen már kezdésként is egy jó cipőd. A legjobb, ha olyan üzletbe látogatsz el, ahol szakemberek segítenek a választásban. A többi cuccal ráérsz később is...

Most pedig eláruljuk, mi az a 4 dolog, amit kerülj el:

 1. Ne félj sétálni!
  Kezdőként eleinte talán az a legmegfelelőbb mozgásforma számodra, ha futást váltogatod sétálással. Sokan azt rontják el, hogy azt hiszik, hogy mivel a suliban olyan sportosok voltak, felnőttként, több év kihagyás után is annyira fittek. Nos, ez nem így van: ha kell, kezdd szimpla sétával, vagy iktass be a távba valamennyit. Nem szégyen elkezdeni valahol, mindenkivel így van!

 2. Ne akarj túl gyorsan szinteket lépni!
  Könnyű vérszemet kapni, hiszen a futásban látványosan lehet fejlődni. Ráadásul a környezetedben lévő futóismerősök eredményei téged is arra motiválhatnak, hogy elérj bizonyos távokat vagy tempókat. És el is fogod, azonban nem mindegy, milyen gyorsan! Szép lassan lépkedj a lépcsőfokokon, hogy jó sokáig űzhesd még ezt a sportot, nem hajt a tatár!

 3. Sportolj mást is!
  Kellenek a keresztedzések ahhoz, hogy a tested és lelked is egészséges maradjon. Iktass be rendszeresen jógát/úszást/erősítést/bringázást a heti programodba, így könnyebben egyensúlyba jössz, egyensúlyban maradsz.

 4. Ne feledkezz meg az alvásról!
  Gyakran nem könnyű időt szakítani a futásra, és ilyenkor előjön az a probléma, hogy sokan az alvásidőből vesznek el. Ez azonban hosszútávon számos káros egészségügyi hatással lesz, úgyhogy mindenképpen fektess rá hangsúlyt, hogy az alvásod elegendő mennyiségű és minőségű legyen!