Futni megfázással: igen vagy nem?

Forrás: Getty Images
Már érzed a klasszikus jeleket: folyni kezd az orrod, kapar a torkod, romlik a kedélyállapodot, viszont kedved még mindig lenne edzeni. De vajon érdemes ilyenkor terhelni a testet, vagy jobb lenne pár napra kivonni magad a forgalomból?

Körülötted már szinte mindenki beteg, így biztosara veszed, hogy te leszel a következő áldozat. Viszont közben versenyre készülsz, így nem sok kedved van még egyetlen edzés kihagyásához sem.

De vajon ez rendben van, vagy csak rosszat teszel ilyenkor a mozgással?

Futsz, akkor is, ha megfáztál?

,,A megfázás vagy felső légúti fertőzés, amelyet tipikusan egy vírusfertőzés okoz, és olyan tünetekkel jár, mint például orrfolyás, torokfájás és köhögés, az immunrendszer aktiválódásának eredménye" - magyarázza Cordelia Carter, a New York-i Sportgyógyászati Központ igazgatója. ,,Ez az „aktiválás” arra utasítja a sejteket, hogy a fertőzés helyére vándoroljanak, más sejteket és fehérjéket toborozzanak és termeljenek ellenanyagot a fertőzés elleni küzdelemhez. Vagyis a test az energiáit a gyógyulásra összpontosítja."

Még mindig úgy gondolod, hogy a gyógyulás helyett edzened kellene?

Az első és legfontosabb, hogy tudj különbséget tenni betegség és betegség között. Ha ugyanis a helyzet olyan rossz, hogy a tested tényleg csak és kizárólag pihenésre vágyik, akkor valószínűleg többről van szó, mint egy kétnapos rosszullétről.

Meglepő módon sokszor épp a futás az, ami jót tesz: egyrészt a mozgással endorfin szabadul fel a testben, ez pedig gyorsítja a gyógyulást. Emellett a mozgás segíti a szabadabb légzést, csökkenti az orrdugulás mértékét. Ám ha érzed a betegség jeleit, vagy épp egy laza megfázásban vagy benne, akkor figyelj az edzés minőségére: vegyél vissza a tempóból és a távból, és csakis egy laza, átmozgató edzésben gondolkodj.

De a szakember szerint nagyon fontos azt figyelembe venni, hogy nincsenek általános szabályok, mert minden szervezet és minden ember teherbírása más és más - tehát szabályok helyett a test állapotát érdemes az első helyre tenni.

immunrendszer,fertőzés
Forrás: GettyImages

Vannak kivételes esetek

Ha asztmás vagy, akkor biztosan tudod, hogy bár normális körülmények között tudsz futni így is, ám a betegség egy nehezítő körülmény, így a saját biztonságod érdekében ilyenkor érdemes inkább jógázni vagy esetleg futópadon sétálni.

Ha megjelenik a magas láz, köhögés, izomfájdalom, csökkent étvágy és gyomorproblémák, amik már nem jellemzőek egy kis megfázásra, akkor ezeket nagyon nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ilyen esetben ne is gondolkodjunk az edzésen, mert a testnek bizony pihennie kell, és erőt kell gyűjtenie a vírusok legyőzéséhez - mert ugyebár ez az elsődleges cél.
vallja a szakember.

Végül érdemes megjegyezned a nyak-szabályt! A nyakat és az alatti területet érintő tünetek: torokfájás, köhögés, mellkasi nyomás, hörgőfertőzések, hidegrázás, hányás, hasmenés vagy duzzadt mirigyek esetén fontos edzéseket kihagyni. Ha viszont a nyak feletti területen van gond: orrfolyás, orrdugulás, megfázás esetén még belefér egy könnyű edzés.