felhúzás,deadlift

6 meggyőző ok, amiért fontos lenne felhúzásokat csinálnod

Forrás: Getty Images
A felhúzás, vagyis a deadlift az erőemelés egyik legfontosabb gyakorlata, amit itt az ideje beiktatnod az edzéstervedbe. Persze csak akkor, ha szeretnél gyorsabban és könnyedebben feljutni az emelkedőkön.

Sok futót a hideg is kiveri az erősítő edzéstől, pedig van pár gyakorlat, amiket bizony érdemes lenne rendszeresen végezni, ha jobban akarod bírni a keményebb terepeket.

A deadlift, vagyis a felhúzás épp ilyen: ez a legnehezebb erőgyakorlat, az egész testet megdolgoztatja, persze csak akkor, ha szabályosan végzed. Kiemelten hat a csípő és a comb izmaira, a hát alsó és középső szakaszára és a csuklyás izmokra.

Mutatjuk is, hogy fest egy tökéleets felhúzás:

Ezekre figyelj oda!

Felhúzáskor, amikor felveszed a súlyt a talajról, először combból dolgozz, a hát egyenes legyen, sose domborítsd, mert könnyen porckorong sérved lehet! Fontos az is, hogy ne tartsd el magadtól a súlyt, aminek érdemes a lábakon siklania.

Miért is fontos futóként felhúzást végezni?

1. Gyorsabbá, erősebbé tesz

Igen, a deadliftek végzése hatékonyabb a spinteknél vagy a hegymeneteknél is. Elképesztő módon erősíti meg az egész testedet, beleértve a csípődet is, amitől könnyebben mennek majd az ugrások, a magas térdhúzások egy emelkedőn.

2. Jobb, mint bármilyen kardióedzés

Az Appalachi Állami Egyetem tanulmányai szerint azok a nők, akik erőedzéseket végeztek nagy súlyokkal, sokkal jobb vérnyomást produkáltak, mint akik szimplán csak kardióztak. Az erőedzés ugyanis egy szupermagas intenzitású interval tréning, ami segíti az artériák hatékonyabb működését.

Ha kíváncsi vagy a többi 4 nagyon fontos okra, kattints a Runner's World cikkére!