futás,edzés

A pozitív gondolatok a legfontosabbak - Az amerikai futótehetség, Nico Young tanácsai fiatal futóknak

Forrás: Getty Images
Nico Young, a Newbury középiskola diákja 3K-n rekordot állított fel a 2020-as Millrose Games-en idén februárban. Nem kétséges, hogy a 17 éves gimnazista előtt nagy jövő áll: nemrég elárulta, melyek a legfontosabb tanácsai fiatal futóknak.

Nico Young nem szokott hozzá, hogy sereghajtó legyen: a 17 éves, a kaliforniai Newbury Parkból származó fiatal tavaly 14:52.23-os versenyidővel nyerte a 2019. évi Nike Cross Nationals-t, és a Newbury Park High School csapatát vezette a győzelemhez.

A február 8-i Millrose-játékokon Young azonban kevésbé ismerős helyzetbe került: utolsóként ért célba. Ám középiskolásként fantasztikus időt futott, és olyan sikeres futókkal állt rajthoz, mint a 2017. évi NCAA országúti bajnok, Justyn Knight és a 2019. évi országos bajnok bajnok Hillary Bor.

Itt Young célja legfőképp az volt, hogy megdöntse a fedettpályás középiskolai futások 3K-s rekordját, amit 7:59.33-mal Drew Hunter állított fel 2016-ban. Ez össze is jött neki: 15 másodperccel hamarabb ért célba. De nem volt könnyű nagyágyúkkal futni, össze kellett szednie minden erejét, hogy tartsa a tempót.

Tudtam, hogy nem szabad leszakadnom. 1 mérföld után ez elég nehéz lett, viszont csak azt ismételgettem magamnak, hogy ez az, amiért itt vagyok, csak az előttem lévőre kell koncentránom.

Nem kérdés, Nico számára hatalmas kihívás volt a verseny diákként, 17 évesen, de bebizonyította, hogy van helye a nagyok között. Knight 7:46.36-tal nyerte meg a versenyt, Young 7:56,97 -tel fejezte be, és bár utolsóként ért célba, több mint két másodperccel új középiskolai rekordot állított fel.

Hogy mi a sikerének titka? A kitartás és az edzések mellett Nico a következőt is fontosnak tartja:

Mindig megnézem a versenytársaimat a Youtube-on - megnézem, hogyan futottak versenyeken az elmúlt években. Szerintem ez egy nélkülözhetetlen része a felkészülésnek.

Bár jelenleg Nico minden idők egyik legjobb amerikai középiskolai futója, jól tudja, hogy a győzelem és a rekord nem minden. A fiatal,kezdő futóknak pedig azt tanácsolja, maradjanak pozitívak mindig, minden helyzetben. ,,Ha rossz napod van, ezt egyszerűen csak el kell űzni, ki kell pucolni a fejedből, nem szabad, hogy elvegye a kedved mindentől. Maradj pozitív, nézd a dolgok jó oldalát - koncentrálj erre!"