elidu kipchoge

Győzd le a korlátaidat, mint Eliud Kipchoge!

Forrás: Getty Images
Múlt év októberében a futótársadalom egy emberként, lélegzetét visszafogva figyelte, ahogyan a világ első számú maratonfutója, Eliud Kipchoge második alkalommal is megkísérli két órán belül lefutni a 42,195 kilométert.

Már az első kísérlete is kis híján sikerült – a 2017-es monzai bravúr mindössze 26 másodpercen múlt –, a bécsi Praterben pedig, addig elképzelhetetlen módon, 1:59:40-es idővel végképp áttörte az álomhatárt.

Bár Kipchoge ideje bizonyos okokból – ilyen például az, hogy több nyulat is használt rotációs rendszerben – nem számít hivatalos világcsúcsnak, hihetetlen eredménye számodra is inspiráló lehet, bármilyen célt is tűztél ki magad elé a következő évtizedre. Kipchoge teljesítményéből akkor is motivációt meríthetsz, ha nincs körülötted kutatókból álló csapat, vagy nincs időd minden héten kétszáz kilométert futni és a Nike sem készített neked személyre szabott csodacipőt. Szakértőink – akik közül többen az INEOS 1:59 Challenge-nek is részesei voltak – segítenek, hogy átléphesd az árnyékodat.

Tűzz ki nagy célokat – és higgy magadban

Kipchoge elmondása szerint Monza előtt hatalmas és félelmetes kihívásnak tűnt az ugrás a korábbi egyéni legjobbjától (2:03:05) az új rekordig. A bécsi futam előtti napokban viszont már tökéletes magabiztosságot sugárzott. „A Breaking2 után már tudta, hogy meg tudja csinálni. Alig egy másodpercet kellett lefaragnia mérföldenként, és biztos volt benne, hogy képes lesz rá” – mondja dr. Phillip Silba sportorvos, a Nike Breaking2 Project egyik tanácsadója. „Olyan ez, mint elsőként holdra szállni” – mondta Kipchoge a rekordkísérlet előtt, és az ambiciózus cél láthatóan elég ösztönzést nyújtott számára a keményebb szakaszokon. „Önbizalmad erősítéséhez először is fogalmazd meg a miérteket, majd vedd szemügyre a múltbéli teljesítményeidet” – javasolja Adrienne Langelier sportpszichológus. A sikertelen futamaidra kudarc helyett tekints olyan tanulási lehetőségként, amelyből értékes információkat nyerhetsz a későbbiekhez. Célod eléréséhez fontos, hogy elemezd az elmúlt néhány versenyed erősségeit és gyenge pontjait.

futás,kipchoge
A tökéletes kiegészítés / Ne az utolsó pillanatban próbáld megtalálni a számodra legmegfelelőbb kiegészítőket, mert ezek is nagyban hozzájárulhatnak a célod eléréséhez vagy elbukásához.

Keresd a megfelelő időjárást

A helyszín kiválasztásakor az INEOS csapatának fő szempontja az volt, hogy Kipchoge kérésének megfelelően – két időzónán belül és a tengerszinthez közel maradjanak. A következő fontos tényező az időjárás volt. Kipchoge fizikai adottságainak a 7–14 fokos hőmérsékleti tartomány, a 80 százalék alatti páratartalom, és a csapadékmentes, nem túlságosan szeles időjárás felel meg a legjobban. Ha gyors időre törekszel, válassz olyan helyszínt, amelynek átlaghőmérséklete 4–10 fok között alakul (a legtöbb futó ebben a tartományban teljesít legjobban), és több évre visszamenően nézd át a helyi időjárási adatokat. „Egy várakozásaidhoz képest melegebb vagy párásabb napon fogalmazd át a céljaidat” – mondja Robby Ketchell sportkutató, az INEOS csapat tagja. Lassíts a kezdősebességeden, igyál hideg folyadékot, tartsd magad minél távolabb a többi futótól, hogy elkerüld az izzadsággal kevert légmozgást, és lehetőleg maradj árnyékban.

A tökéletes útvonal

A megfelelő város kiválasztása után Ketchell és munkatársai nekiláttak, hogy megkeressék a futás pontos helyszínét. A monzai Forma–1-es pálya ideális felületnek tűnt, de a csapat ezúttal kevesebb kanyart és minél egyenletesebb pályát keresett. A Prater egyenes, fákkal szegélyezett ösvényei viszont már tökéletesen megfeleltek az elképzelésnek. A következő döntő szempont: a helyi hatóságok időt és lehetőséget adtak a stábnak a szükséges változtatásokhoz. „Ők is szerették volna, hogy ott legyünk” – mondja Ketchell, aki június és október között ideje nyolcvan százalékát Bécsben töltötte, hogy minden szükséges mérést és finomhangolást elvégezzen a terepen. Neked nem kell az összes szabadidőd a pályára áldozni, némi kutatómunka azonban nagyon hasznosnak bizonyulhat. A terep domborzata sokat számít – nem mindegy, hogy egyenes vagy dombokkal tarkított pályához igazítod az edzésmunkát –, de közel sem ez az egyetlen szempont. A kevésbé kézzelfogható tényezőket – azt, hogy mennyire mozogsz ismerősen a terepen, milyen a futam szervezettsége – szintén érdemes figyelembe venned, biztos, ami biztos.