NightRunLuxuskivitelben futas felmaraton

Dübörög a nyári szünet, csak nem a felkészülésben

Forrás: Szász Norbert
A Night Run Luxuskivitelben játékunk nyertesei, Harmati Gréti és Hasilló Norbi számára megkezdődött a kemény munka a szeptember első hétvégéjén megrendezésre kerülő Night Run Budapest futóversenyére, ahol mind a ketten a félmaratoni távon indulnak. Gréti egyéni csúcsért, Norbi pedig az első félmaratonjáért áll majd rajthoz a Várkert Bazárban.

A rendelkezésre álló idő pedig nem túl hosszú, amire Norbi edzője Zarándy András, a Salomon Running Team Hungary sportolója is felhívja a figyelmet.

"Nagyon sok teendő van a közös munka kezdetekor. Az első, és egyik legfontosabb, a célok kitűzése. Ez Norbinál adott volt, és a távban sem volt bennünk kérdőjel, hogy a félmaratonra nevezzünk. Most azon kell dolgoznunk, hogy kontrolláltan, és maximális erőbedobással tudja teljesíteni a távot. Számára újdonság a pulzus alapú edzés, úgyhogy most az első futásokon ezzel ismerkedik. Én pedig edzőként ismerkedem az ő képességeivel, az időbeosztásával, a terhelhetőségével" - mondja András, aki a Garmin Running Club futóedzőjeként is dolgozik.

Norbiban eddig inkább látok egy csikót, akit vissza kell majd fogni, nem hiszem, hogy túlságosan kellene őt motiválni, ismerve a sportolói múltját. Inkább a tudatos edzésekre kell őt rávezetni.
Forrás: Szász Norbert

"Az első héten leginkább az érdekelt, hogy megtudjam, milyen futó, ezért arra kértem fusson úgy, ahogy szokott, így nekem is egyszerűbb kialakítani a pulzuszónáit, amik a következő hetekben finomhangolásra szorulnak. Az eddig elvégzett edzésekkel teljesen elégedett vagyok, és örülök a közös munkának."

Norbi számára megszokott a fegyelmezett edzésmunka

"Az edzői irányítás nem volt újdonság az életemben, hiszen eddig bármit sportoltam remek edzőkkel dolgozhattam együtt. Ez most sem változott, hiszen az első konzultáció után már tudtam, hogy kiváló kezekben leszek Andrásnál. Ami a futóedzéseimet illeti, eddig nem volt túl nagy rendszer, tulajdonképpen amikor időm engedte akkor eljártam futni és általában ugyan abban a tempóban futottam, csak a távokon változtattam. Ez teljes mértékben megváltozott, mivel most minden hétre kapok egy edzéstervet, benne más-más intenzitású futásokkal, ami nagyon szimpatikus. Úgy gondolom, hogy sokkal hatékonyabb lesz az elkövetkezendő hetek munkája.

A legnagyobb újdonság, hogy én lassan eddig szinte soha nem futottam, mindig a minél nagyobb tempóra törekedtem, ez egyelőre szokatlan de igyekszem vele megbarátkozni."

Gréti edzője, a Runenr's World szakértője Markocsán Sándor örül annak, hogy Grétivel személyesen is tudnak edzeni.

"Szerencsések vagyunk, hogy Gréti heti 4 edzéséből legalább kettőn személyesen is ott tudok lenni, a szerdai résztávos edzését pedig a pálya széléről követhetem, dokumentálhatom. Az első edzésünk még egy "tapogatózó", óvatos edzés volt, 3x1km, amit Gréti jóval jobban teljesített, mint ahogy azt előzetesen vártuk volna. A mozgásán van mit korrigálni, de ezt is kielemeztük lassított videó segítségével, így ezt már be tudja majd építeni a következő edzésekbe" - avatott be a felkészülés első lépéseibe Sanyosz.

Forrás: Sanyosz
Gréti nagyon élvezi, hogy újra edző vezeti a felkészülését

"Vártam a közös munkát, mert amióta abbahagytam a versenyzést, azóta a saját edzéstervem alapján futok. Mindig igyekeztem tartani a tervemet, de azért tudjuk, az ember magával sokkal könnyebben megalkuszik. Ezért kíváncsi voltam, mit hoz ki belőlem az ellenőrzés, és, hogy hogyan tudom teljesíteni a Sanyosz által kiírt edzéseket."

Volt bennem izgatottság, hogy meg tudok-e majd felelni az elvárásainak, de az edzésterv nagyon tetszik, és igazán magaménak érzem az edzések felépítését. Már közös futásunk is volt, ahol Sanyosz megnézte a technikámat, illetve a résztáv alatt felmérte, hogy nagyjából mi lesz a kiindulási alap. Innen haladunk tovább, azt gondolom, együtt könnyebb lesz" - mesélte Gréti az első benyomásait.

A jövő héten a játék részeként, a Salomon által biztosított legújabb futófelszereléseket is megkapja Gréti és Norbi, valamint a frissítési tervet is összeállítják a felkészülésre a Squeezy jóvoltából. Kövessétek velünk ti is Norbi és Gréti felkészülését a Night Run Budapestre az oldalon, valamint az Instagramon keresztül!