teljesítménydiagnosztika, sportlabor, pulzuszóna, pulzuskontroll,

Teljesítménydiagnosztikát minden futónak: 6 ok, amiért Fülöp Tibor edző javasolja a vizsgálatot

Forrás: Getty Images
Fülöp Tibor sporttudományi tanácsadó, edző, sportlabor vezető, a Runner’s World szakértője mesél arról, hogy miért fontos és ajánlott teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra menni függetlenül attól, hogy éppen csak futócipőt húztál, vagy már komoly célokat dédelgetve gyűjtöd a kilométereket!

1. Ha van egy határozott célja a futónak, amit szeretne elérni, és ami fejlődést igényel. Ami fejlődést igényel, az fejlesztést is igényel. Fejleszteni pedig csak azt tudjuk, akiről tudjuk, hogy mit kell, mire van szüksége. Szükséges tehát ilyenkor egy állapotfelmérés, aminek funkciója, hogy megismerjük, mi a kiinduló állapot és ebből látható az is, hogy a cél eléréséhez szükséges értékek – és a kiinduláskori értékek – mennyire vannak egymástól. Hogy a vágyott cél mennyire reális az adott időtávlatban, ezekből az adatokból derül ki.

2. Az is lényeges, hogy ne rossz irányba induljunk el azt követően, hogy meghatározzuk az aktuális állapotot, ami egyben meghatározza az irányt is. Sőt az ismétlődő diagnosztikai vizsgálatokkal megerősíthető vagy korrigálható ez az irány, kontrollálható az edzésmunka.

3. Ha valaki éppen elkezdi a sportolást, számára is nagyon hasznos egy ilyen vizsgálat, mert sokaknak arról sincs információja, hogyan épül fel egy edzés, hogy milyen saját egyéni intenzitáson kellene edzeni a fejlődéshez. A hazai futók között sokkal inkább előfordul az a helyzet, hogy elkezdenek edzeni maguktól, majd lesz, aki akkor jön el diagnosztikára, amikor már nem fejlődik vagy éppen visszafejlődik. A helyes irány viszont inkább az lenne, hogy miután megvettük a futócipőt, a következő utunk egy sportlaborba vezet.

4. A teljesítménydiagnosztika által meghatározhatók az egyéni pulzuszónák. A pulzuszónák az energiaszolgáltató folyamatok határvonalai mentén képződnek le, tehát nem kardiológiai egységek. Egy ilyen vizsgálathoz nemcsak pulzuszónákat rendelünk, hanem sebességet, tempót, sőt wattot is. Ezek ismeretében lehet személyre szabott edzéstervet kialakítani, ami optimális edzésingert adhat.

edző, szakértő, teljesítménydiagnosztikai vizsgálat
Forrás: Fülöp Tibor Training
Fülöp Tibor a Runner's World

Az a jó, hogy a teljesítménydiagnosztikai vizsgálat hobbifutók számára is elérhető és érdemes is használni a kapott információkat. Teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton teljesen egészséges állapotban szabad résztvenni, mivel maximális terhelés mellett is zajlik a vizsgálat, illetve teljesen egészséges állapotban van értelme résztvenni rajta, hiszen ellenkező esetben nem a teljesítmény optimalizálás lehetőségét fogjuk megállapítani, hanem azt, hogy betegség áll fenn. Ha nem tudja a jelentkező – amivel szoktunk találkozni –, hogy egészségügyi problémája van (például magas vérnyomás), akkor viszont kiszűrhető és további vizsgálatra küldhető. Viszont alapvető fontosságú, hogy a sportolás megkezdése előtt - különösen 35 év felett - mindenképpen el kellene menni egy sportkardiológiai vizsgálatra, amiből kiderül, hogy kardiológiai szempontból adott-e a terhelhetőség, mert ha ezt megállapítják, akkor lehet edzeni és teljesítménydiagnosztikai vizsgálatra menni. Véleményem szerint ezt követően is rendszeres, évenkénti sportkardiológiai, és évente akár több teljesítménydiagnosztikai vizsgálaton kellene részt vennie mindenkinek függetlenül attól, hogy milyen szinten sportol.