futoverseny

A hétvégén versenyen indulsz? 4+1 tipp, amit még most megtehetsz a jó teljesítményért

Forrás: Getty Images
Az utolsó hét már nem arról szól, hogy halálra edzd magad, hiszen amit munkát bele kellett tenni, azt már korábban beletetted, ha pedig nem, akkor nem most kell, viszont egyéb dolgokkal segítheted még ilyenkor is a teljesítményedet!
  • Aludj eleget!
    Mindenképpen szánj időt arra, hogy ezen a héten megfelelően kipihend magad, ha megoldható, igyekezz hamarabb ágyba bújni a szokásosnál, és próbálj valamilyen relaxáló tevékenységet végezni lefekvés előtt. Olvass, vegyél egy forró fürdőt levendulás fürdősóval, vagy szimplán nézz sorozatot az ágyból. Kipihenten odaállni a rajtba az egyik legjobb dolog, amit tehetsz!

  • Hidratálj megfelelően!
    Nem árt, ha az utolsó napokban még jobban odafigyelsz a megfelelő folyadékbevitelre, megemeled kicsivel az adagot, sőt az utolsó 1-2 napon az sem baj, ha izotóniás italokat is fogyasztasz. Egy jól hidratált szervezet sokkal jobban működik!
  • Állítsd össze a futócuccod!
    Azt tudod már, hogy miben fogsz futni? Miben nem lesz túl meleged, mit komfortos viselni, megvan-e a rajtszámtartód, vagy ha nincs, akkor olyan felsőt választottál-e, amin ott marad a biztostű? Melyik zokniban nem dörzsölődik ki a lábad? Az órád megfelelően fel van töltve? Ne az utolsó napon kelljen mindennel foglalkoznod.

A táplálkozás sarkalatos pont, a verseny előtti szénhidrátfeltöltésről többek között ITT írtunk bővebben!

  • Készítsd fel az izmaidat!
    Ha teheted, ugorj be a héten masszőrhöz, de ha erre nincs lehetőséged, akkor tarts legalább 2 „nagyobb” hengerezést otthon, amivel az egész lábad, vádlitól a farizomig mindent megdolgozol. Legjobb úgy nekiállni, hogy alaposan hidratálsz, majd kocogsz egy nagyon könnyű 20-30 percet, hogy átmozgasd magad, majd ezután vágsz bele. Ha időd engedi, hengerezés után nyújthatsz is egyet.