futás,edzés

Gyerek és futás: mikor jön el a megfelelő idő?

Forrás: Getty Images
Imádsz futni, a párod is így van vele, így alig várod, hogy a gyerekeket is bevonjátok a dologba? Szuper dolog a sportos életmódra nevelés, pár dolog azonban van, amiket nem árt tudnod ahhoz, hogy a gyerekek is élvezzék ezt a fajta mozgást.

Nem kérdés: a futás remek családi hobbi lehet, hiszen nincs nagy eszközigénye, bárhol, bármikor végezhető, könnyen megtanulható, és ezek mellett egy igen erőteljes fizikai aktivitást jelent. Ráadásul a versenyek igazi élmények a család számára.

Miért jó, ha fut a gyerek?

Ha rendszeresen jelen van a gyerek életében a futás, az már eleve megtanítja őt a testmozgásra, a rendszerre, arra, hogy a sport a mindennapok része. Ez pedig mentálisan és fizikailag is nagy előnyt jelent a kicsik számára. Emellett megtanulják azt is, hogy a gyakorlással és a kitartással sikereket érhetnek el, még akkor is, ha az a valami nehéz dolog.

A futás azoknak a gyerekeknek is nagyon hasznos, akik a csapatsportokban nem jeleskednek, vagy egyszerűen csak nem kedvelik őket. És bár a siker itt az övék, a futás attól még közösségben történik, így ezzel a mozgással az önbizalmukat és a szociális képességeiket is javíthatják.

A futás gyógyír lehet a betegségekre is

Azoknak a gyerekeknek is érdemes elkezdeni futnak, akik depresszióval, diabétesszel, elhízással vagy ADHD-val küzdenek. A futás ugyanis épp úgy megoldás a testi problémák, például az elhízás kezelésére, mint a szorongásra. Kitartást, erőt, önbecsülést ad, ezek pedig mind fontosak a beteg gyerekek számára.

Figyelj a sérülésekre

Természetesen mint minden sportban, itt is megvannak a sérülésveszélyek: a gyulladások és a törések általában a leggyakoribbak. De ezek is minimalizálhatóak, ha odafigyelsz arra, hogy a gyerek futócipője megfelelő legyen, emellett fordítsatok nagy gondot a megfelelő és alapos bemelegítésre illetve az edzést követő levezetésre és nyújtásra. Fontos az is, hogy a gyerekkel megértesd azt, hogy a diszkomfortérzés és a fájdalom nem ugyanaz: ha kicsit fárad, az teljesen normális, de ha valamije már tényleg fáj, az viszont nem az.

Így válasszatok futócipőt!

A jó futócipő nekik is épp olyan fontos, mint neked, és ez igazából az egyetlen lényeges dolog, ami kell a futáskhoz. A követklezőket tartsátok be a vásárláskor:

  • Próbálja fel a gyerek, és mozogjon benne.
  • Ne legyen csak azért egy számmal nagyobb, hogy tovább jó legyen!
  • Ne a külső legyen a fő szempont, hanem a kényelem és a biztonság.
  • Ha rendszeresen használja, érdemes 6 havonta lecserélni, akkor is, ha még bírja a starpát!

Mi van, ha a gyerek asztmás?

Sok szezonális allergiával és asztmával küzdő gyerek asztás tünetei felerősödhetnek futás közben. De az is lehet, hogy asztma és allergia nélkül is lesznek hasonló tünetek futáskor, amik nehezíti a légzést, vagyis a testmozgás váltja ki náluk az asztmát. Viszont ez ne tántorítson el: annak a gyereknek, akinek a fentiekből bármiféle asztmás tünete van, mindenképp edzenie kellene, és tud is edzeni. Persze ez alól kivételt képzek a tényleg hideg napok, a ködös, szmogos levegőn való edzés, illetve ha a gyerek megfázott. A gyerekorvossal érdemes egyeztetni, hogyan kezeljétek a tüneteket, de az asztmás betegeknek kifejezetten fontos lenne a testmozgás!

futás,edzés
Forrás: GettyImages

Mikor és hogyan kezdjen futni a gyerek?

A hároméveseknek már lételeme a futás, sokszor a szülő azt sem tudja, hogyan érje el, hogy ne fusson annyit a gyerek. Viszont az irányított futás mondjuk egy felnőttel egészen mást jelent, mint a játszótéren való futkározást.

De hány évesen érdemes először belekezdeni az edzésbe?

A 3 talán túl korai időpont, mert még nem biztos, hogy érti mondjuk egy verseny koncepcióját, egy rossz élmény pedig nagyon hamar elveheti a kicsi kedvét. Nekik még elég, ha szabadon futkároznak, fogócskáznak, kutyust kergetnek: ebben a korban az kell, hogy megszeresse a futást.

Ha viszont a gyereken látod, hogy tényleg érdekli ez a mozgásforma, érdemes elvinni egy óvoda által szervezett 100 vagy 400 méteres versenyre is. Ha pedig tényleg élvezi a dolgot, beirathatod akár futósuliba is, de fontos, hogy jól nézz körbe: egy ilyen kurzuson a gyerekeknek még sok játék kell, és az, hogy élvezzék a dolgot.

A távolság viszont egy nagy kérdés: ezt érdemes nagyon apró lépésekkel emelni, és mindig kicsi, teljesíthető célokat kiűzni a gyerek számára. Viszont sokszor az is meglepő lehet, hogy mennyit bír egy kisgyerek: egy 8 éves, aki rendszeresen fut, simán letol egy 5K-s távot. Azt viszont te tudod, mennyit bír a te gyereked, és ehhez mérten kell kitűzni a célt is. Ha pedig amúgy is aktív a gyerek: úszik, bicajozik, focizik egy héten legalább 4 alkalommal, akkor biztos, hogy lesz elég ereje nagyobb távokat is futni. A lényeg, hogy együtt mérjétek fel a dolgot, és ne feledd előtte, közben és utána is itatni sok-sok vízzel!