futás,edzés

Futás +30 kilóval: alapszabályok, amiket tilos megszegned

Forrás: Getty Images
Fogyni akarsz, de sokat, és az első mozgásforma, ami eszedbe jut, az a futás? Mert bárhol, bármikor csinálhatod, nem vagy időhöz kötve, és nem kell az edzőteremben bajlódnod a gépekkel?

Jó ideje tervezed, hogy edzeni kezdesz, mert lassan a mérleg 3 számjegyet mutat majd, és úgy döntesz, a futás lesz a megoldás, hogy beindítsd a kilók leolvadását? Rengetegen járnak ám hasonló cipőben, viszont még ha jó kondiban is vagy, akkor is érdemes nagyon átgondolni az edzéstervedet, mert a jelentős súlyfelesleggel való intenzív mozgás könnyen tönkreteheti az ízületeidet!

Mit mond a szakember?

Persze elkezdeni el kell a mozgást, ha hosszú távon szeretnéd látni a változást - hogy hogyan, arról kérdeztük Sipos Fanni futóedzőt.

Véleményem és tapasztalataim alapján egy komolyabb, mondjuk 20-30 kiló súlyfelesleggel nem lehet futni. A térdet, bokát és talpat erősen megterheli ez az edzés, és vissza nem fordítható folyamatokat indít el az ízületekben.

Kezdj sétával!

De akkor mi legyen a kezdő edzésforma, ami beindítja a változást? Természetesen a séta!

Sétával kell kezdeni, azt is csak úgy, ha fokozatosan emeled a távot. Kiváló kiegészítő a nordic walking bot túlsúlyosoknak, mert segít megmozgatni a felsőtestet is, továbbá segíti a tempós haladást. Már egy tempós sétával is meg lehet emelni a pulzust, ami pontosan abba a hatékony zsíranyagcsere fejlesztő zónába fogja juttatni, ahol a legoptimálisabb a zsírégetés. Ezzel pedig nagyon jó alapot lehet biztosítani a futásokhoz!
vallja Fanni.
futás,súlyfelesleg
Forrás: GettyImages

Ne akarj egyszerre mindent!

Azt se felejtsd el, hogy ha belekezdesz valamibe, a legfontosabb a fokozatosság. Időbe telt, mire felkúsztak azok a pluszkilók, így biztos, hogy nem fognak egyik napról a másikra távozni. Hidd el, megéri türelmesnek lenni magaddal szemben, és csakis hosszú távban gondolkodni. A tempós sétával is remekül beindulhat a fogyás, ha pedig 1-2 hónap után könnyen megy a dolog, és a kilók is elindultak lefelé, akkor elkezdheted beiktatni a pár perces kocogásokat is az edzéstervedbe!

Étkezés 70%, edzés30%

Ha a fogyás a cél, nem mehetsz el amellett, hogy igenis figyelned kel az étkezésedre is, mert a sport beiktatása önmagában még nem elég. Azt viszont tartsd szem előtt, hogy az edzéshez energia kell, így az önsanyargató diéták helyett eleinte csakis pár apróságon változtass: hanyagold az édességeket, a cukros ételeket, és a fehérlisztes pékárukat. Ha már csak ezt a két dolgot megteszed, és mellette rendszeresen edzel, a változás garantált. Ha pedig megszokta a tested a fentieket, jöhet az egészséges étrend és egy komolyabb edzésterv követése!