hát, izom,

Fontos gyakorlatok a hát alsó szakaszára, amikkel rengeteg sérülést és fájdalmat előzhetsz meg

Forrás: Getty Images/milanvirijevic
Ha aktívan sportolsz, akkor különösen érdemes időt és energiát fordítani a prevencióra. A hát alsó szakasza egy igen sérülékeny terület, könnyű túlterhelni - a következő gyakorlatok rendszeres végzése viszont sokat segíthet!

Lehet, hogy nem érzed, hogy a hát alsó szakaszának nagy szerepe lenne a futásban, valójában viszont igenis kulcsfontosságú ez a terület ahhoz, hogy megfelelő legyen a futótechnikád.

A core izmok, és nem csak a has területe kellenek ahhoz, hogy stabil legyen a gerinc, a hát alsó szakasza, ám a core izmok együtt a csípő területével és a lábizmokkal dolgoznak intenzíven. Ha viszont egy terület gyengébb a kelleténél, akkor más helyre tolódik át a munka - és terhelődik túl.

Ha például gyenge a farizmod, futás során a hát alsó részére több munka hárul, ez hosszú távon viszont sérülékenyebbé teszi, mivel túlterheled.

A hát alsó szakaszát leggyakrabban a következők okozhatják:

  • Izomgörcs állhat egy hirtelen fellépő, viszonylag gyengébb fájdalom hátterében, ahol elmarad az éles, belenyilalló, szúró érzés.
  • A hát alsó részén fellépő fájdalom, amely az egyik vagy mindkét láb hátsó részén is érezhető, általában isiászt vagy diszkogén fájdalmat jelez. A becsípődött ideg okozza ezt a kényelmetlenséget. Gyakran éles fájdalommal jár.
  • Ha krónikus fájdalmat érzel a hát alsó részén, ami nemigen akar múlni, az ízületi gyulladás lehet.

A hátfájás megelőzése érdekében erősítő, és rugalmasságot fejlesztő gyakorlatokra is szükség van, ehhez a teljes kinetikus láncot aktivizálni kell. De a fókusz nem csak a hát alsó szakaszán van, hanem a farizmokon, a csípőn, a combfeszítőkön és a combhajlítókon is dolgozni kell - mert ha ezekből egy is elgyengül, máris túl sok munka hárul a háti alsó szakaszra.

A következő gyakorlatokat a New York-i Hollis Tuttle, személyi edző, futóedző javasolja a hát alsó szakaszára, persze csak akkor, ha prevencióban gondolkozol, illetve ha az orvos is rábólint arra, hogy a hátfájásod javítása érdekében ezek a gyakorlatok hasznosak.

Próbáld őket heti 2-3 alkalommal, a következő sorrendben, 3-5 szettben beiktatni a mindennapokba!

Plank póz

Kezdésként jöhet a klasszikus plank póz, amit 3-5 sorozatban, 30-60 másodpercig érdemes kitartanod. Amellett, hogy istenien edzi a hasizmokat, a hát alsó szakaszát is alaposan megdolgoztatja. Mutatjuk is, hogyan végezd helyesen!

Törzsemelés fitballon

Az egyik legjobb instabil eszköz, hátizom gyakorlatokhoz is kiváló. Támaszd meg magad alatt a labdát, a karok legyenek tarkón, feszítsd meg a core izmokat, lábujjakkal támaszkodj a talajon. A nyak a gerinc meghosszabbítása legyen, emeld el a törzsedet lassan, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe, vagy akár ahogy a videón látod, még jobban leengedheted a törzsedet.

12-15 ismétlést végezz belőle egyszerre.

Stability ball pike

Ránézésre talán egyszerűnek tűnik, viszont valójában egy kőkemény, gyilkos gyakorlatról van szó. A lábak a labdán, a kezek a földön, a tenyerek a vállak alatt legyenek. Megemelve a fenekedet, húzd magad alá a lábakat, told ki a popsidat az egekbe, majd lassan térj vissza a plank pózba a labdán.

12-15 ismétlés jöhet belőle!

Lábemelés a fitballon

Feküdj a labdára úgy, hogy a csípőd legyen az eszközön, a kezek a padlón, a váll a csukló felett, a lábak egyenesen kinyújtva, a lábujjak a padlón. A lábakat a lehető legegyenesebben tartva szorítsd meg a farizmokat, és emeld a lábakat addig, amíg azok egy vonalba nem kerülnek a törzseddel, majd engedd vissza őket a kiindulóhelyzetbe.

Ismételd meg 15x!

Híd póz

Feküdj a földre hanyatt, hajlított térdekkel, a talpak a padlón, a karok oldalt pihennek. A feneket szorítva emeld meg a csípődet addig, amíg a test egyenes vonalat képez a válltól a térdig. Tartsd 3 másodpercig a pózt, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe.

Ismételd meg 15x!

4 db kineziológiai szalag - zöld

4 db kineziológiai szalag - zöld

A kineziológiai szalagot különösen a krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére lehet gyorsan és hatékonyan alkalmazni. Fájdalommentes és hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc- és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. De alkalmazható menstruációs panaszok enyhítésére is. A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom receptorokra nehezedő nyomása is. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását illetve csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

6390 Ft

Sáska póz

Feküdj arccal lefelé, egyenesen nyújtsd ki a lábakat, a karok legyenek oldalt, a tenyér lefelé néz. Szorítsd össze a farizmokat, a hát alsó szakaszának izmait, majd emeld el a fejet, a mellkast, a karokat és a lábakat a szőnyegről, a hüvelykujjak mutassanak felfelé.

Tartsd 15-30 másodpercig, majd lazíts 5 másodpercig a padlón. Ismételd meg 10x!