edzés, futás,

Túlsúlyos vagyok, de rendszeresen futok – mi lesz az ízületeimmel?

Forrás: getty images
A futás az egyik legfantasztikusabb edzésforma, amiben az az egyik nagyon jó dolog, hogy bárki csinálhatja – csak egy cipő és hely kell hozzá. A futókról általában a vékony, gazellatestű emberek jutnak eszünkbe, de mi van akkor, ha valaki jelentős súlyfelesleggel kezd bele? Erről kérdeztük Nagy Amarilla gyógytornászt, gerinctrénert.

Tisztázzuk: az még nem jelentős túlsúly, ha a karantén alatt felszaladt rád 4-5 kiló. Komoly feleslegről általában +20, 30 kilótól kezdve beszélünk, persze nem mindegy a magasság sem. Ha valaki ilyen súlyfelesleggel szeretne mozogni kezdeni, akkor érdemes másfajta szempontokat figyelembe vennie, mint annak, aki szintén jelentős felesleggel küzd, de alapvetően rendszeresen sportol, edzett, és bírja is a terhelést.

Kezdő futók, figyelem!

,,Nem a legjobb választás egy komoly túlsúllyal a futás, mert nagyon igénybe veszi az ízületeket. A kardió mozgás persze nagyon lényeges, kell a fogyáshoz, de én mást választanék először: a gyors séta, a nordic walking kiválóak: ez utóbbi az emelkedők miatt erősíti a csípőt, ami lényeges szempont nagy túlsúlynál. A kerékpározás is ízületkímélő, ha okosan végezzük, illetve az úszás is remek, ahol a víz felhajtó ereje révén könnyebb a test."

Nagy Amarilla szerint ha mindenképp futni szeretnél jelentős súlyfelesleggel, fontos, hogy betartsd a következő szabályokat a sérülések elkerülése érdekében:

edző, szakember,
Nagy Amarilla

Fokozatosság!

Ez az egyik leglényegesebb: ne hirtelen vágj bele! Kocogással indulj, vagy végezz interval jellegű edzést, és variáld a sétát a kocogással.

Nem mindegy, hol futsz!

Az aszfalt tűnhet kézenfekvőnek, de kezdők számára sokkal jobb a rekortán: kíméletesebb az ízületekkel, emellett egyszerűen be tudod osztani rajta a résztávos terheléseket. Vegyünk egy 400m-es kört: az egyenes szakaszokon lehet kocogni, a rövid részeken meg sétálni. Itt könnyebb meglátni a fejlődést, és egyre jobban kihúzni a kocogás idejét.

A cipőre fektess extra hangsúlyt!

Túlsúlyosaknál gyakori a lúdtalp, a lábboltozat süllyedés. Ha nem a megfelelő cipőben edzel, könnyen begyullad a boka, a sípcsont.

Kell az erősítés!

Ha túlsúlyosként a nulláról kezdesz edzeni, az erősítő edzések is lényegesek: a négyfejű combizom erősítése nagyon fontos a terhelés szempontjából. De javaslom azt is, hogy ha most vágsz bele, ne csak a futásról szóljon az edzés: jobb, ha részt veszel mondjuk egy saját testsúlyos edzésen, egy TRX-órán, és utána futsz 15-20 percet. Ha pedig pár hét alatt ezt megszokta a szervezet, akkor kezdd el kiváltani ezeket futóedzésekre.

futás, edzés,
Forrás: Pexels/ketut subiyanto

Szabályok, amik kezdőkre és haladókra is vonatkoznak

Ha voltál már futóversenyen, biztosan láttál a mezőnyben túlsúlyos embereket, akik könnyedén teljesítették a távot. Ez simán lehet, hiszen ha valaki edzésben van, az ízületei bírják a terhelést, akkor bátran lehet kocogni – nem gyorsan futni. Nekik érdemes az alacsonyabb pulzuson, a zsírégető tartományban edzeni, a lassú kocogás hosszú távon ugyanis kifizetődőbb.

,,De ott van még a bemelegítés és a nyújtás, amik edzettségtől és testsúlytól függően mindenki számára nagyon fontosak a sérülések ellen. Ezen kívül pedig lehet segíteni a testet ízületvédő szerekkel, porcvédő vitaminokkal. Ezekről ugyan vannak eltérő vélemények is, az viszont biztos, hogy a korunk előre haladtával az izmok, ízületek terhelhetősége csökken, jobban kell vigyázni rájuk” – vallja a szakember.

Fontos, hogy figyelj a jelekre!

Végül Amarilla arra is kitér, mi történhet, ha valaki hirtelen, nagy túlsúllyal vág bele az edzésbe, és nem tartja be a legfontosabb szabályokat. ,,Csonthártyagyulladás, a térd bevizesedése mind a túlterhelés következményei. A test nagyon okos, jelez. Ha figyelünk rá, akkor meg lehet találni az egyensúlyt a terhelés és az adottságok között. Plusz aki a nulláról indul, annál a tüdő sem bírja a tempót a hirtelen jött sok edzésnél: ilyenkor zavar be a légszomj, az, hogy szúr az oldalunk… Ne feledje senki: az állóképesség fokozatosan alakul, minél többet futunk, annál jobban bírjuk. Ráadásul a futás testileg-lelkileg feltölt, kikapcsol – de okosan kell csinálni!”