hát, gerinc,

A gyakorlat, amiért a gerinced tényleg nagyon hálás lesz

Forrás: Unsplash/Patrick Malleret
Van egy egyszerű, de annál hatásosabb gyakorlat, ami lazítja a hát alsó szakaszát, mellette pedig erősíti a core területét. Érdemes megtanulni!

Egész nap az íróasztalodnál dolgoztál, a munkaidő végén felállsz, ám mielőtt indulsz futni, konstatálod, hogy ismét érzed a fájdalmat a hát alsó szakaszán, amit sosem tudsz hova tenni. Nem vészes, nem gyengít, de nem is túl jó érzés. Igen, ezzel még letolhatod az edzést, végigmehet a nap gond nélkül, ám hosszú távon foglalkozni kell a problémával!

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin

 

 

1495 Ft

1995 Ft

Szükséged van egy gyors, hatékony módra a hátfájás enyhítésére? Próbáld ki a következő gyakorlatot, ami Ebenezer Samuel, a Men's Health szakembere szerint egyszerű, bárhol végrehajtható, a hát alsó szakasza mellett a gerincre is jótékonyan hat, miközben a core izmokat erősíti - és a hát izmait megnyújtja, ám fontos, hogy a gerinc a teljes mozgástartmányban dolgozzon közben.

Alapvetően a gyakorlat maga a jógában is ismert macskapózból indul, vagyis a kiindulóhelyzet négykézláb egy domborítás, ám innen mész hátra nyújtott karos plank pózba, majd térsz vissza négykézláb tartásba úgy, hogy a térd a levegőben van. Ez a kiindulógyakorlat:

1. Kiinduló helyzet négykézláb, kezek a váll alatt, a core izmok behúzva, a térd a földön.

2. Told fel a hátadat a mennyezet felé, domboríts egy nagyot, tárd szélesre a lapockákat.

3. Térj vissza a kiinduló helyzetbe, ám itt húzd be még jobban a hasizmokat, emeld el a térdeket a padlóról, tartsd a core izmokat, és lépj deszka pózba.

4. Innen lépj vissza a lábaiddal, de mielőtt letennéd a térdeket, tartsd meg 2 másodperig a térdeket a talaj fölött. Majd engedd vissza magad térdelőtámaszba.

Ez a gyakorlat remekül működik futás előtt vagy után is, de azokon a napokon is bevetheted némi bemelegítés után, amikor nem volt időd futóedzésre, vagy egyszerűen csak átmozgatnád magad a sok ülés után.

Az eredeti gyakorlatról a videót itt találod!